1515
Annons

Sex miljarder till hushåll med höga elpriser

Till sist kom det - regeringens räddningspaket till närmare två miljoner hushåll som fått skyhöga elräkningar efter vinterns prisrally. Som mest kan det handla om 6.000 kronor för ett hushåll. 

Nu väntar tuffa förhandlingar i riksdagen. 

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:TT

På senare tid har flera oppositionspartier bjudit över varandra med förslag om hur man ska lätta den ekonomiska bördan på hushållen för de höga elpriserna som har skenat under hösten och vintern. Bland annat har M och L förslagit att elskatten slopas tillfälligt respektive sänkas. Vanliga hushålls extrema elräkningar har samtidigt skapat rubriker i media.

Nu presenterar regeringen ett förslag för att möta de ”alldeles för höga” elpriserna med riktade lättnader till dem som drabbas hårdast för december, januari och februari.

”Regeringen kommer att avsätta drygt 6 miljarder för att kompensera de hushåll som har drabbats hårdats”, säger finansminister Mikael Damberg (S) och pekar på att det handlar om 1,8 miljoner hushåll totalt.

”Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation”, säger Mikael Damberg vidare.

Från regeringen har det inledningsvis hetat att man har möjlighet att binda sitt elpris. Men när statsminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen ställde sig i riksdagens talarstol för sin första partiledardebatt kort inpå regeringskollegornas pressträff var budskapet ett annat. 

”Sverige tar ekonomin för vanliga svenska hushåll på allra största allvar”, sa hon. 

Ersättningen kommer att betalas ut via elnätbolagen, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Redan i höstas tog 20 EU-länder initiativ för att hjälpa elkonsumenter efter en uppmaning från EU-kommissionen, vilket Di tidigare har rapporterat. 

”Många europeiska länder har gått in och presenterat åtgärder”, säger Mikael Damberg och pekar på att reformförslaget är ”tillfälligt och begränsat”.

Samtidigt hoppas han att den här vintern blir startskottet för ett landsomfattande arbete med energieffektivisering. Hushåll bör även se över sina elavtal, påpekar han. När hushållen får pengar är inte klart utan det beror på dialogen med elnätbolagen, riksdagen och myndigheterna. 

”Vi har ett par månader på oss innan vi har ett tydligt svar”, säger han. 

Regeringens invändningar mot Moderaternas skattelättnad ligger samtidigt fast.
”Det är troligen inte är genomförbart utan helt orimliga konsekvenser”, säger Mikael Damberg.

Moderaternas partiledare reagerar positivt på regeringsinitiativet.
”Att de ser problemet tycker jag är bra”, säger Ulf Kristersson. 

Men partiet är kritiskt till att alla hushåll inte får del av stödet och till TT säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att man tänker gå fram med sitt eget förslag, som kommer att behandlas i riksdagens finansutskott. 

Miljöpartiet ställer sig bakom förslaget, trots att det kan ha negativa effekter för klimatet.
”Vi tycker att det kan vara en nödvändig åtgärd i dagsläget, men det är ju inte nog”, säger språkröret Per Bolund.
”I det långa perspektivet så är problemet att vi har för stor elanvändning. Vi behöver hjälpa elkunderna att minska sin elanvändning”, säger han och pekar på att Miljöpartiet vill lägga motsvarande summa på att minska energiberoendet, exempelvis genom att isolering av hus och solceller. 

Centerpartiet har invändningar mot både regeringens och Moderaternas förslag. 

”Vi hade önskat mer långsiktighet, men vi är beredda att titta ordentligt och konstruktivt på de förslag som finns från både regeringen och Moderaterna, som ju har vissa likheter, för att se vad man kan komma fram till”, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson. 

”Det vore bra att kombinera det här med något som ger folk chansen att minska sina elräkningar”, fortsätter Martin Ådahl, som annars ser framför sig en ny debatt varje gång elpriserna slår i taket. 

Höstens och vinterns höga elpriser var även ett tema vid partiledardebatten. Medan Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lade skulden på en ”ansvarslös privatisering” och förordade stopp för utbyggnaden av elkablar till EU, tryckte Liberalernas gruppledare Johan Pehrson på betydelsen av ny modern kärnkraft. 

 

 

 


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?