1515

Sex frågor till Setterwalls nya vd

Sex frågor till Minna Skyman, ny vd på advokatbyrån Setterwalls Göteborgskontor, som varken är advokat eller har jobbat på byrån tidigare.

Minna Skyman tillträdde som vd på advokatbyrån Setterwalls den 1 oktober
Minna Skyman tillträdde som vd på advokatbyrån Setterwalls den 1 oktober

Varför tror du att det är så ovanligt i branschen att rekrytera en vd externt?

"Jag tror det är en väldigt konservativ bransch. Man har av tradition ansett att bara en advokat kan styra verksamheten, men här ville man nu tänka nytt."

Vad tror du att det är för fördelar för dig att komma utifrån?

"Jag kan inte branschen och kommer därför med helt nya ögon. Jag har inte heller någon förutfattad mening om hur man ska vara som vd på en advokatbyrå. Jag vet mer om hur det fungerar i andra branscher."

Tidigare var du anställd på Skanska. Vad har du med dig därifrån?

"Min senaste roll handlade om affärsutveckling och att strukturera upp hur man möter kunden för att skapa affärer. Inom byggbranschen är man inte så van vid sälj utan där har man ofta väntat på förfrågningsunderlag, så det förändringsarbetet har jag med mig."

Du är ekonom och inte advokat. Innebär det att du inte kan bli delägare?

"Man måste egentligen vara advokat för att bli vd på en byrå. Vi fick ansöka om dispens hos Advokatsamfundet för att jag skulle kunna bli vd. Och egentligen måste man vara advokat för att kunna bli delägare, men med dispens från Advokatsamfundet kan faktiskt även en vd bli delägare.”

Di skriver återkommande om att det tar så lång tid att öka andelen kvinnliga delägare. På Setterwalls Göteborgskontor får ni nu en helt kvinnlig ledningsgrupp. Vad har du för tankar kring det?

"Jag tycker verkligen att det verkar finnas en vilja här att bli bättre i de frågorna. Att rekrytera mig visar på att det finns ett väldigt nytänkande i styrelsen och bland delägarna på Setterwalls."

Nu ska byrån växa. Vad blir ditt viktigaste uppdrag?

"Att arbeta med kundrelationer, affärsutveckling och medarbetarfrågor. Ska vi växa måste vi tänka på hur vi behåller våra medarbetare. Vi ska självklart växa med bibehållen kvalitet."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?