ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Seven Eleven förlorar 106 butiker i Sverige

  • Foto: Pressbild, Colourbox

Avtalet om butiksdriften på svenska Shellstationer mellan finska St1 och Seven Eleven kommer inte att förlängas, enligt en källa. Uppgifterna bekräftas av Magnus Carlsson, vd på Reitan Convenience Sweden som äger varumärket Seven Eleven.

”Självklart kommer det att innebära ett tapp i vår omsättning efter 2018”, säger han.

 

I åtta år har Seven Eleven stått för butiksdriften på de svenska Shellstationerna, som ägts av finska St1 sedan 2010. När avtalet löper ut om två år kommer det dock inte att förnyas, efter ett beslut från St1:s styrelse.

”St1 är väldigt nöjt med det sätt RCS drivit butikerna, men bolaget har beslutat att man skall ha kontroll över hela marknadsplatsen”, skriver Stefan Samuelsson, affärsområdeschef för Retail på St1, i ett internt mejl till bolagens anställda som Di tagit del av.

Beskedet kom som en överraskning för Magnus Carlsson, då man arbetat mot en förlängning.

”Nu har de valt att gå en annan väg och det får man respektera. Men det är viktigt att komma ihåg att vi har två år kvar på kontraktet, så det är ’business as usual’ framgent”, säger han.

Shellstationerna står för 20 procent av RCS:s omsättning.

”Självklart kommer det att innebära ett tapp i vår omsättning efter 2018 eftersom det är 106 butiker som lämnar”, säger Magnus Carlsson.

Vd:n konstaterar samtidigt att kompetent personal sannolikt kommer att behövas även därefter.

”St1 vill säkert plocka över en del franchisetagare, beroende på vad de ska göra med stationerna, men vi hoppas att de som är duktiga vill stanna kvar hos oss. Framtiden får utvisa om de blir franchisetagare under ett annat huvudmannaskap eller om de tar över en annan butik”, säger Magnus Carlsson.

Han betonar samtidigt att de flesta har tagit beskedet med ro i och med den kvarvarande tiden på kontraktet.

”Man kan inte riktigt sätta sig och börja planera nu, utan vi har bra fart på skutan och tänker fortsätta så de här två åren.”

Di har sökt St1 för en kommentar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer