1515

Serneke faller efter vinstvarning

Byggbolaget Serneke faller på Stockholmsbörsen efter bolagets vinstvarning på onsdagsmorgonen. Aktien är ner nästan 6 procent, men bolagets finanschef är förtegen om vilka projekt det rör sig om.

Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

Byggbolaget Serneke SRNKE B +1,32% Dagens utveckling meddelade på onsdagsmorgonen att tredje kvartalet kommer att belastas av nedskrivningar i två byggprojekt. Aktien var ned 5,7 procent till 79,2 kronor strax före lunch.

Enligt ett pressmeddelande har de två byggprojekten drabbats av betydande kostnadsökningar i slutfasen efter att underentreprenörer gått i konkurs. Nedskrivningarna om 70 miljoner kronor innebär att rörelseresultatet väntas bli minus 40 miljoner för det tredje kvartalet.

I samma pressmeddelande uppgav Serneke att omsättningsmålet på 10 miljarder kronor till 2020 ligger fast.

Sernekes finanschef Anders Düring avböjer att uppge vilka eller vilket slags projekt det rör sig om eller vilka underentreprenörer - inklusive vilket slags underentreprenörer - som har gått i konkurs. Som skäl för att inte säga det anger han "kundhänsyn".

"Det här är med respekt hänsyn till taget till våra kunder att vi inte går ut med detta. Vi har inte det behovet av att göra på det sättet", säger han, och uppger att Serneke för närvarande har ungefär 300 aktiva projekt, "rimligt jämnt fördelade" över olika projektfaser.

Han vill inte heller spekulera i orsaken till att underentreprenörerna har gått i konkurs.

"Det får vara någonting som man får läsa på andra listor eller så för att få reda på. Utan vi har bara konstaterat att deras konkurs har förorsakat oss en situation, och det är det vi beskriver."

Hur många underentreprenörer rör det sig om?
"Det hade vi skrivit om vi hade velat göra det", säger Anders Düring, och uppger att det  rör sig om flera olika typer av underentreprenörer.

Har det något att göra med en svag byggmarknad?
"Ingen aning. Vi upplever inte byggmarknaden som svag, så det skulle vi inte heller dra en slutsats kring att det är det som är orsaken, men det är jag som spekulerar om det."

Bedömer du att det finns risk för fler nedskrivningar i Serneke på grund av liknande orsaker som de nuvarande?
"Om du ser över bolagets livscykel är jag säker på att det kan finnas situationer när det kan beaktas. Allt annat vore märkligt."

Angående risk för fler nedskrivningar i närtid säger Anders Düring att han inte bedömer att fler sådana är nödvändiga avseende det tredje kvartalet, medan han avböjer att lämna någon bedömning avseende årets fjärde kvartal.

"Vi gör inga prognoser, därför blir Q4:an lite irrelevant att prata om."


Innehåll från Tieto EvryAnnons

Många beslutsfattare riskerar att bli kvar på kajen när säkerhetsbåten går

Det är ingen hemlighet att de digitala riskerna växer exponentiellt och blir allt mer komplexa, men parallellt med att hotbilden förändras blir försvarsåtgärderna effektivare. Fokus på säkerhetsfrågor har ökat och de senaste årens snabba digitala utveckling har tvingat fram en hastig mognadsprocess hos många företag. 

– Säkerhet har blivit en strategisk fråga på ledningsnivå, säger Oskar Ehrnström, Försäljningschef Cybersäkerhet på TietoEVRY.

Under tidiga 2000-talet fokuserade företagen på olika teknologier som skulle skydda mot hot. Idag har man istället ett fokus på operativ förmåga, där tyngdpunkten ligger på att nyttja de verktyg och instrument som bäst håller sig à jour med hotbilden.

– Den största utmaningen ligger för närvarande i den extrema bristen på kompetens inom säkerhetsområdet. Att rekrytera säkerhetsspecialister är mycket svårt, vilket har lett till att allt fler outsourcear sin säkerhetsfunktion och går över till säkerhet as-a-service, fortsätter Oskar.

Han förklarar att säkerhet påverkas av tre huvudfaktorer – hotbilden, lagstiftningen och den egna verksamhetens utveckling. Övergången till hemarbete har exempelvis inneburit en enorm förändring ur ett säkerhetsperspektiv. 

– Att som tidigare stå på egna ben blir därmed både dyrt och komplicerat, förutom att det tar omfattande tid och resurser från kärnverksamheten. 

Flexibla och skalbara upplägg

Att hitta en partner som med flexibla och skalbara upplägg kan hjälpa till och tillgodose organisationens behov över tid är idag den mest kostnadseffektiva, och ibland enda, lösningen. 

– Vi som IT-integratör tillhandahåller heltäckande säkerhetsfunktioner som är proaktiva, flexibla och adaptiva. På så vis riskerar våra kunder inte att fastna i teknologifällor eller göra dyra, verkningslösa investeringar. Istället kan de när som helst enkelt förändra sin plattform, sina förmågor och sitt fokus beroende på såväl självbild som målfokus. Våra tjänster håller deras verksamhet säker, dygnet runt, året runt, avslutar Oskar.

Läs mer om hur TietoEVRY kan hjälpa dig här  

Mer från Tieto Evry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tieto Evry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?