1515
Annons

Sergio Mattarella fortsatt Italiens president

President Sergio Mattarella har räddat Italien ur det senaste politiska tumultet.

Trots tidigare nej lät han sig övertalas att fortsätta på posten

Sergio Mattarella.
Sergio Mattarella.Foto:Lewis Joly

Italiens president heter fortsatt Sergio Mattarella. 80-åringen fortsätter över en ny sjuårsperiod.

Om det behövs fortsätter jag, ska han ha sagt till de politiker som bett honom sitta kvar, bland dem premiärminister Mario Draghi.

Mattarella sade när hans första ämbetsperiod löpte ut att han inte ville fortsätta på posten. Men när parlamentet inte kunde enas om någon annan kandidat och en politisk kris hotade ställde han upp.

Han känner ett starkt ansvar och har accepterat att parlamentet röstar om honom som president, säger Giancarlo Giorgetti, ekonomisk utvecklingsminister, till Sky Italia.

Det var efter lördagens första, och veckans sjunde, försök att utse landets nye president som veteranen gav med sig. Han hade då fått nästan 400 röster, drygt hundra färre än de 505 som krävs för att bli vald.

En ny omgång med handskrivna röstsedlar tog vid och på lördagskvällen stod det klart att fått en majoritet av dessa.

Flera gånger har det krävts ett tiotal rundor innan ett italienskt parlament har kunnat enas om ny president. En gång krävdes det 23 rundor.


Advanced Soltech tar order i Kina värd 6,7 miljoner per år i 20 år

Advanced Soltechs dotterbolag i Kina har tecknat en order med ChuZhou GuanHui New Material Co, ett bolag verksamt inom framställning av plast och gummimaterial. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordern gäller installation av en solenergianläggning på cirka 8 megawatt och beräknas ge årliga intäkter från elförsäljning på cirka 6,7 miljoner kronor, eller cirka 134 miljoner konor under avtalets 20-åriga löptid.

Investeringen i anläggningarna, som kommer att ägas av Advanced Soltechs helägda dotterbolag i Kina, uppgår till cirka 53 miljoner konor och byggstart planeras till tredje kvartalet 2022.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?