1515
Annons

"Ser jag redundans kommer jag att agera"

På 13 år har spelbolaget Paradox interactive gått från sju till 200 anställda, och dessutom börsnoterats.
I lördagens avsnitt av Di-podden Förnuft & Känsla berättar vd:n och störste ägaren Fredrik Wester om utvecklingen.

Fredrik Wester vd Paradox Interactive
Fredrik Wester vd Paradox InteractiveBild:Jack Mikrut

"Vi är ett helt annat bolag än när jag kom hit för 13 år sedan. Jag känner inte igen bolaget alls", säger Fredrik Wester i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

När han började på Paradox interactive fanns sju anställda, i dag finns drygt 200 anställda på spelbolaget som ligger bakom succéer som Europa universalis och Cities skyline. Ett spel kan ta upp till tre år att utveckla, och för att nå bästa resultat låter han utvecklarna arbeta och experimentera fritt. Helst skulle han se att man inte ens har någon titel när man blir anställd på Paradox.

"Ger man folk tydliga målsättningar men frihet att agera under dem kan det motivera folk och vara lättare att attrahera kreativa personer. Men så klart kan det vara läskigt att släppa folk fritt, särskilt när de kommer tillbaka med något man inte riktigt hade tänkt sig."

För Paradox har friheten visat sig vara en framgångsrik strategi, och i dag fattar Fredrik Wester sällan beslut som rör själva spelutvecklingen.

"Det är spelstudion mycket bättre på än jag."

I stället är det strategibeslut han ägnar sig åt och spelande (han spelar cirka 15 timmar i veckan). Men bara för att det går bra för spelbranschen nu, ligger han inte på latsidan när det gäller att fatta svåra beslut, som att lägga ner spel.

”För i bra tider är det minst lika viktigt att fatta tuffa beslut. I dåliga tider är det lätt att skylla på att man går back, men i bra tider har organisationer en tendens att lägga på sig fett. Så ser jag redundans här kommer jag att agera."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?