1515
Annons

Sens vd avgår – delar inte styrelsens riktning

Lise Toll, som är vd för det Nordic SME-listade företaget Sustainable Energy Solutions (Sens) som levererar energilösningar, har på fredagen sagt upp sig med motiveringen att hon inte delar styrelsens och ägarnas bild av den nya verksamhetsinriktningen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Anledningen är att hon inte delar styrelsen och ägarnas vision om hur bolaget skall utvecklas framöver. Styrelsen och bolaget vill dock uttrycka sin tacksamhet för det arbete Lise gjort för bolaget, och önska henne lycka till i framtiden”, skriver Sens.

Styrelsens ordförande har tillsammans med styrelsen tillfälligt förordnat Otto Werneskog som tillförordnad vd. Han är en av grundarna till Sens och har en operativ roll i bolaget med ansvar för sol och vind, en roll som nu utökas tillsvidare med det tillförordnade vd-skapet.

”Bolagets satsning på att bygga upp en portfölj av sol- och vindkraftsprojekt, samt att utveckla dessa i samarbete med kunder, markägare och finansiärer ligger fast. Bolagets huvudägare och styrelse ser mycket positivt på satsningen, och att den kommer innebära ett stort kliv framåt för Sens”, skriver bolaget.


Sandviks vd räknar med lugnare förvärvstakt

Efter köpoffensiven de senaste två åren räknar Sandviks vd Stefan Widing med en lugnare förvärvstakt framöver. Trots det skruvar verkstadsbolaget upp tillväxtmålet.

Samtidigt ser vd:n ingen poäng med att dela bolaget ytterligare efter avknoppningen av specialstålverksamheten SMT.

Stefan Widing, vd på Sandvik.
Stefan Widing, vd på Sandvik.Foto:Jonas Eng

Inför tisdagens kapitalmarknadsdag presenterade verkstadsbolaget Sandvik nya finansiella mål.

Tillväxtmålet höjs till 7 procent från tidigare minst 5 procent över en ekonomisk cykel genom organisk ökning och förvärv. Lönsamhetsmålet skruvas upp till en ebita-marginal på 20-22 procent från tidigare en rörelsemarginal över 16 procent.

”Vi har levererat på våra mål och fortsätter att leverera på vår strategi och känner oss nu komfortabla med att höja ambitionerna ytterligare fram mot 2025”, säger Stefan Widing.

Hur mycket av det höjda tillväxtmålet är prishöjningar och inflation?
”De mål vi har satt bygger mer på historisk nominell inflation än spekulation kring framtida inflation. Skulle det vara så att kostnadsinflationen fortsätter att vara hög under många år så skulle vi behöva revidera målet för då blir naturligtvis priskomponenten högre.”

Sandvik behåller utdelningsmålet på 50 procent av vinsten per aktie men ändrar målet för skuldsättning. Det nya målet är en nettoskuld under 1,5 gånger ebitda från tidigare en nettoskuldsättningsgrad under 0,5 gånger.

Ger ni er själva mer utrymme?
”Det är framför allt så att vi ändrar definitionen till en mer vedertagen definition som är lättare att förstå eftersom den förhåller sig till vår rapporterade vinst i stället för komponenter i balansräkningen. Syftet är inte att ge oss mer utrymme men det blir lite högre utrymme på det sätt vi utrycker målet.”

De senaste åren har Sandvik haft en aktiv förvärvsagenda med en lång rad förvärv. Under 2021 genomfördes 14 förvärv. Framåt blir förvärvstakten lägre, enligt Stefan Widing.

”Det finns fortfarande områden där vi kan göra mer och vi har en aktiv förvärvsagenda, men det kommer att ske i en långsammare takt än förra året.”

Varför?
”Till stor del har vi åstadkommit mycket av det vi ville göra fram till 2025 så det har gått snabbare än vi hade trott. Nu är fokus att integrera och få ut synergier i de förvärv vi har gjort men det beror också på att vi har använt en del av utrymmet i balansräkningen”, säger han.

Sandvik meddelar också att man genomför strukturåtgärder som bland annat innebär att 580 medarbetare får lämna bolaget. Sandvik bedömer att åtgärderna kommer att generera årliga besparingar på cirka 600 miljoner kronor, med full effekt förväntad under 2025. Kostnaderna för omstruktureringen väntas uppgå till cirka 1,7 miljarder kronor

”Det handlar om att konsolidera verksamheter och sajter. Med en aktiv förvärvsagenda så har vi konstaterat att vi har möjlighet att göra organisationen mer effektiv”, säger Stefan Widing.

Under 2022 slutförs avknoppningen av specialstålverksamheten SMT som väntas noteras den 31 augusti under namne Alleima. Stefan Widing ser dock ingen poäng i att dela bolaget ytterligare och särnotera gruvaffären.

”Vi har en decentraliserad struktur där alla våra 21 kvarvarande divisioner har möjlighet att definiera sina strategier. Det är nettopositivt att vara en del av Sandvik-koncernen så jag ser inte vad det skulle ge helt enkelt”, säger han.

Så ett definitivt nej till ytterligare delningar?
”Vi kanske har lärt oss av Nato-debatten att man aldrig ska säga aldrig, men det är inte vårt fokus.”

Lockar inte en Epiroc-värdering på gruvaffären?
”Det tycker jag att vi kan få ändå.”

 

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?