1515
Annons

Senatorns krav: Tio års stöd till kärnkraften

Statligt stöd till kärnkraften i tio år. Det är Joe Manchins villkor för att släppa fram USA:s president Joe Bidens jättepaket ”Build Back Better”, rapporterar Bloomberg. Senator Manchins röst kan avgöra biljonpaketets öde.

Joe Manchin
Joe ManchinFoto:Alex Brandon

I den oerhört jämna senaten i USA hänger det ofta på en enda röst. Så när demokraten Manchin i december vände och nobbade reformpaketet innebar det dödsstöten för ett av partikamraten Bidens allra viktigaste projekt som president.

Vita huset togs uppenbarligen på sängen. Manchins vändning kallades ”plötslig och oförklarlig”. Men samtidigt betonades att Biden inte gett upp försöken om att få paketet igenom senaten, kompromissamtalen skulle fortsätta efter helgerna.

Manchin kommer från West Virginia, där fossila bränslen som kol och gas är viktiga näringsgrenar. Men nu signalerar han att det snarare är atomkraften som kan avgöra. Enligt Bloombergs källor är senatorn beredd att stödja Build Back Better – om kärnkraftsbranschen får skattelättnader i tio år.

Liksom i Europa och Sverige har USA många ålderstigna atomreaktorer. Underhållskostnaderna gör att det blir allt svårare att konkurrera ekonomiskt med sol- och vindkraft, där priserna snarare sjunker för varje år. Men för Manchin är det viktigt att hålla igång reaktorerna.

”Att upprätthålla den utsläppsfria baskraft som vår kärnkraft står för, alltså förhindra fortsatt stängning av reaktorer, är avgörande för att uppnå alla mål för minskade utsläpp”, har han sagt enligt nyhetssajten The Hill.

Han har en del andra i Demokratiska partiet med sig. Manchin ingick i en grupp senatorer som förra året föreslog att existerande kärnkraft skulle få samma skattefördelar som nybyggd vindkraft.

Och en punkt om stöd i form av skattelättnader för atomkraften har funnits med i det utkast till Build Back Better som cirkulerats tidigare. Senator Manchin vill göra det generösare, genom att bland annat förlänga det från sex till tio år.

Men han möter motstånd från andra delar av partiet, som tvärtom protesterat mot att den icke förnybara kärnkraften skulle få del av resurser som annars hade kunnat stödja nya gröna energiprojekt. Beloppen oenigheten gäller beräknas uppgå till minst 35 miljarder dollar. Mycket pengar, även om summan bleknar jämfört med Build Back Betters totala ungefär två biljoner dollar (18.000 miljarder kronor). 

Paketet har beskrivits som en ”mjuk” uppföljare till förra årets ”hårda” infrastruktursatsning. Den sistnämnda omfattar cirka en biljon dollar till saker som vägar och broar, medan den mjuka varianten ska gå till bland annat barnomsorg, utbildning – och grön energiomställning.

Det hårda paketet var inga problem att få igenom kongressen, eftersom även delar av Republikanerna stödde det. Men Biden och Demokraterna är i desperat behov av en framgång med det mjuka paketet, inför mellanårsvalet i höst.

”Vi har inte sett resultaten än, så vi är frustrerade”, säger den demokratiska representanthusledamoten Cori Bush till nyhetsbyrån AP.

”Frustrerade för att trots allt vi gjorde för att få till demokratiskt styre i Vita huset, senaten och representanthuset så sätts inte våra behov och våra liv i första rummet. Det måste förändras.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?