Senatorns aktiehandel kan ge Biden majoritet i senaten

En republikansk kandidat i senatorvalet i Georgia, ett val som avgör senatens färg under Joe Bidens tid som president och därmed har central betydelse för USA:s politik de kommande fyra åren, har ertappats med fingrarna i syltburken: han har köpt aktier i bolag vars verksamhet han har haft makt att påverka i sitt ämbete.

Den republikanske Georgia-senatorn David Perdue och USA:s tillträdande president Joe Biden.
Den republikanske Georgia-senatorn David Perdue och USA:s tillträdande president Joe Biden.Foto:Drew Angerer/Carolyn Kaster

Granskningen slogs upp stort på onsdagen av New York Times, och avser den republikanske Georgia-senatorn David Perdue.

Enligt tidningen har senatorn vid ett flertal tillfällen agerat på ett sätt som inneburit intressekonflikter mellan hans ämbete och hans privatekonomi.

Så har han exempelvis bedrivit omfattande handel och ägt stora poster aktier i ett it-säkerhetsföretag som gynnats av krav som han ställt i sin egenskap av ledamot av senatens it-säkerhetsutskott.

Flera gånger har han också enligt New York Times gjort påtagligt vältajmade aktieaffärer. Hans aktivitet har också varit hög: hans 2.596 avslut under sex år, huvudsakligen i aktier men även i fonder och obligationer, står för en tredjedel av samtliga senatorers samtliga affärer under perioden.

Perdue är en av de senatorer som är med i andra valomgången i Georgia, ett val som hålls den 5 januari. Vinner Demokraterna båda senatsplatserna som står på spel säkrar de majoritet i senaten – då blir förhållandet mellan Demokrater och Republikaner 50/50, med den demokratiska vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Utfallet i Georgia är därför av avgörande betydelse för Joe Biden – med en demokratiskt dominerad senat blir hans politiska manöverutrymme oerhört mycket större jämfört med om Demokraterna bara vinner en (eller ingen) av de två senatsplatserna i Georgia.

De senaste veckorna har opinionsläget också svängt i Georgia, enligt opinionssajten Real Clear Politics: från ett övertag för Republikanerna den 11 november via jämvikt den 17 november, till Demokrat-övervikt vid senaste mätningen som gjordes nu på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?