1515

Senatorn till Amazon-attack: ”Monster som måste matas”

Amazon manipulerar marknaden och måste tyglas. Det menar senatorn Elizabeth Warren, i en intervju med CNN. 

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren kritiserar Amazon, grundat av Jeff Bezos.
Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren kritiserar Amazon, grundat av Jeff Bezos.

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren är sedan tidigare en av de högsta rösterna emot techjättarnas inflytande och makt. Hon driver bland annat frågan om att techbolag som Facebook FB +1,47% Dagens utveckling och Google behöver splittras, något som inte fått en lika positiv respons från Silicon Valley. Hennes största fiende är dock Amazon AMZN +1,63% Dagens utveckling , som hon menar utnyttjar sin dominans på ett oetiskt vis. 

Det är en åsikt hon fortsatt står upp för. I en intervju med CNN gör senatorn en visuell liknelse. 

”När ett monopol väl börjar växa blir det självgående. Amazon börjar med att bli den största nätbokhandeln. Sedan går de över till andra produkter, och därefter blir de det största leveransbolaget. Nu har de blivit till ett monster som måste matas varje minut.”

Kritiken följer bland annat efter att en ny rapport från Reuters avslöjar att Amazon i Indien har kopierat varorna hos mindre bolag. De ska därefter ha premierat sina egna kopior på plattformen. 

Amazon har inte kommenterat Reuters rapport. 

”Amazon använder sin kraft till att slå bort små verksamheter innan de ens får fotfäste”, säger Elizabeth Warren. 

Även Facebook har stått i skottgluggen den senaste tiden, efter att visselblåsaren Frances Haugen larmat om att bolaget ljuger om sina framsteg med att stoppa hatpropaganda, våld och vilseledande information på plattformen.

Lösningen på problemet är fortsatt, enligt senatorn, att splittra techbolagen. I alla fall vad gäller Amazon. En lösning som Elizabeth Warren tidigare presenterat är att klassa Amazon som ett ”forum”, för att på så vis kunna förbjuda dem från att sälja och premiera sina egna varor bland andras. 

”Antingen är du domaren vid sidan av eller så är du på spelplanen. Du kan inte vara på båda platserna samtidigt. Men det är vad Amazon gör. Vad är lösningen? Att splittra dem.” 

Amazon är inte de enda som fått sig en känga av Elizabeth Warren den senaste tiden. För lite mindre än en månad sedan kallade hon Federal Reserves ordförande Jerome Powell för ”en farlig man”. Uttalandet följde efter att Elizabeth Warren motiverat sitt val att inte rösta ja till omval av Jerome Powell, med att hans ledarskap ska ha urvattnat flera av de regleringar som infördes efter finanskrisen. 


Innehåll från KIAAnnons

Framtidens elbilar – nu är tekniken här

Allt fler är överens om att elektrifiering är framtiden för bilindustrin.

Och tack vare ny teknik tas nu allt större steg i den utvecklingen.

Det handlar om snabbare laddning, nya funktioner och om nya upplevelser.

En bil som sticker ut är Kia EV6 som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Utvecklingen av laddhybrider och elbilar har gått snabbt under de senaste åren. Det har bidragit till nya spännande modeller – och ett ökande intresse hos bilköparna.

En tillverkare som tidigt förstod att elektrifiering skulle få en stor betydelse och som såg värdet av att satsa på laddbara bilar – både laddhybrider och elbilar – var Kia. Tack vare ett flertal laddbara modeller har man nu en stark position på marknaden och ligger på en topposition i den svenska försäljningsstatistiken.

Kia ligger också i framkant när det gäller nästa steg: att utveckla nästa generation helt eldrivna bilar.

I och med Kia EV6 som nu lanseras i Sverige tar utvecklingen ett sjumilakliv rakt in i en ny tidsålder. Kia EV6 är nämligen tillverkarens första modell som byggs på den nya plattformen E-GMP (Electrical-Global Modular Platform). Den kommer att ligga till grund för sju dedikerade elbilar som lanseras fram till 2026.

Batteripaketet består av moduler med platta battericeller som tillåter högre energitäthet än konventionella celler. Spänningen är 800 volt, vilket möjliggör ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet laddas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter. Eller så kan man på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

I E-GMP-plattformen finns ett batteripaket integrerat i golvet, vilket ger väl tilltagna innerutrymmen och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Fyrhjulsdrift och prestanda

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Det betyder fyrhjulsdrift med bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag. Kia EV6 GT Line har 325 hästkrafter och klarar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Laddbart för många – inte några få

För Kia har ambitionen länge varit att så många som möjligt ska få tillgång till laddbara alternativ. Bilarna utvecklas för många – inte bara några få. Denna filosofi ligger till grund för elektrifieringen av modellprogrammet, men finns också med i tankarna kring hur varje enskild bil utrustas med funktioner som underlättar, underhåller och skyddar.

Kia EV6 är till exempel utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Infotainment-systemet i Kia EV6 är utvecklat för att vara så enkelt som möjligt att använda medan man kör. Dubbla högupplösta välvda panoramaskärmar på 12,3 + 12,3 tum ger tydlighet och bidrar till en luftig känsla i bilen.

Augmented Reality Head Up Display projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Matrix LED-strålkastare känner av fordon i närheten och anpassar automatiskt helljuset. Det ger maximal sikt utan att blända mötande.

Kia EV6 har också begåvats med en dragkapacitet på hela 1600 kilo, vilket räcker för många tunga släp som till exempel husvagnar, båttrailers och hästtransporter.

Enkel laddning med smart abonnemang

Kia EV6 lanseras nu i Sverige. Och oavsett vilken version man väljer är alla som beställer innan årsskiftet berättigade till ett års prenumeration på Kia Charge. Det betyder tillgång till ett stort laddningsnätverk med förmånliga priser hos superladdningsnätverket Ionity under ett år. Under året ingår dessutom rabatter på alla laddstationer som ingår i Kia Charge.

Kia EV6 har, som alla modeller från tillverkaren, sju års garanti direkt från fabrik.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?