Senatorer kräver svar av Trump om avlyssningstweet

I en gemensam republikansk och demokratisk åtgärd begär två högt rankade senatorer att justitiedepartementet och FBI släpper all möjlig information om president Donald Trumps obevisade påstående att han avlyssnats på order av den förre presidenten Barack Obama.

USA-senatorn Lindsey Graham.
USA-senatorn Lindsey Graham.Bild:Evan Vucci/TT

"Jag förväntar mig att de klargör om någon sådan fullmakt beviljades eller söktes", säger den republikanske senatorn Lindsey Graham, som också är ordförande i en senatskommitté om brott och terrorism, till CNN.

Han vänder sig till FBI och departementet tillsammans med demokratiske senatorn Sheldon Whitehouse, som är vice ordförande i kommittén.

Enligt lagen får en president inte beordra avlyssning, men regeringen kan i en motiverad ansökan be en domstol om fullmakt för avlyssning.

Kritikerna anklagar Trump för att ha kastat ur sig anklagelsen för att flytta fokus från de många frågorna om hans egen administrations band med Ryssland.

Det var i lördags som president Trump bland annat twittrade: "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!"

Några bevis för den allvarliga anklagelsen har sedan dess inte presenterats.

Tvärtom har uppgiften tillbakavisats av bland andra den tidigare nationella underrättelsechefen James Clapper.

"Ingen sådan avlyssningsaktivitet riktades mot presidenten, den tillträdande presidenten, kandidaten eller mot hans kampanj", sade han till NBC-programmet "Meet the press".

Även FBI-chefen James Comey anser att anklagelserna inte har någon grund. Han har därför uppmanat justitiedepartementet att dementera uppgifterna, enligt The New York Times.

Barack Obama själv har inte kommenterat anklagelserna men hans talesperson har sagt att det helt enkelt är osant, och en källa som uppges stå Obama nära säger till NBC News att "Obama himlade med ögonen" när han hörde om Trumps påståenden. Källan säger också att Obama anser att anklagelserna "underminerar presidentämbetets integritet, men han tror inte att det underminerar hans egen integritet, eftersom han inte har gjort vad som påstås."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?