Hoppa till innehållet

Annons

Senatorer föreslår miljardärsskatt i USA – ska rädda Bidens agenda

En särskild skatt för för den som har mer än en miljard dollar i tillgångar – eller tjänar över 100 miljoner dollar om året.

Förslaget kommer från en grupp demokratiska senatorer som försöker rädda president Joe Bidens sociala reformer samt infrastruktur- och klimatsatsningar.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

Förslaget lades fram tidigt på onsdagen och säljs i demokratiska kretsar som en chans att – jämte en tidigare förslagen minimibolagsskatt på 15 procent – finansiera Bidens agenda, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det skulle drabba knappt 800 personer med start nästa år, många av dem USA:s näringslivstoppar.

Det behövs, eftersom presidenten annars inte kan trumma upp det stöd han måste ha i senaten för att få igenom sin agenda. Där är fördelningen mellan demokrater och republikaner 50-50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. 

Det är främst Arizonasenatorn Kyrsten Sinema som meddelat att hon inte kan ställa sig bakom Bidens reformer om de ökar på USA:s redan hisnande statsskuld. Sent på tisdagen mötte Biden Synema och den andra trilskande senatorn, West Virginias Joe Manchin, i Vita huset.

Presidenten har tidigare sagt att han vill ha förhandlingarna i hamn innan han reser till Europa för ett G20-möte och klimattoppmötet i Glasgow.

”Det vore mycket, mycket positivt”, sade han till journalister i måndags.

Miljardärsskatteförslaget har dock redan stött på patrull i de egna leden. Vissa demokrater anser att de är ohanterliga och att det vore enklare att riva upp de skattesänkningar som den dåvarande presidenten Donald Trump införde 2017, enligt AP.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera