Annons

Senator vill häva sekretess kring mordet på Khashoggi

Den amerikanske senatorn Ron Wyden försöker tvinga USA:s underrättelsetjänst att släppa information om mordet på Jamal Khashoggi.

Demokraten åberopar senatens rätt att häva sekretess.

Jamal Khashoggi på ett arkivfoto från 2011.
Jamal Khashoggi på ett arkivfoto från 2011.Foto:Virginia Mayo

Enligt lagen skulle en sådan rapport kring händelsen redan ha släppts, men den bestämmelsen har enligt Wyden trotsats av Vita huset.

Dissidenten Jamal Khashoggi, som bland annat skrev för The Washington Post, dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober 2018. Saudiarabien nekade först men medgav senare att Khashoggi dödats, och uppgav att enskilda tjänstemän gjort det på eget initiativ.

Trots att senaten har makten att häva sekretessen ses det inte som troligt att Wyden kommer att lyckas, eftersom inget annat liknande försök har gått vägen tidigare. Däremot kan det leda till en halvseger, att Vita huset går med på att släppa en version av en rapport, enligt Steven Aftergood, specialist på säkerhetsfrågor i det amerikanska forskarförbundet till NBC.

Även en sådan version av analysen kunde antagligen innehålla många nya uppgifter.

Underrättelseorganisationen CIA tror att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beordrade att Khashoggi skulle dödas, uppgav källor veckor efter händelsen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera