Annons

Senaten skjuter upp omröstning om USA:s statsapparat

Den planerade omröstningen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat skjuts upp till lunchtid på måndagen lokal tid.

Beslutet innebär att veckan kommer att inledas med stora delar av USA:s statsapparaten stängd.

Planen var att omröstningen skulle hållas under natten med målet att kunna öppna den delvis nedstängda statsapparaten på måndagsmorgonen. Men nu tvingas hundratusentals offentliganställda att inleda veckan hemma, utan lön.

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell ville tidigarelägga omröstningen till sent på söndagskvällen, men det satte demokratiske senatorn Chuck Schumer stopp för. Schumer säger att trots förhandlingarna "har vi ännu att nå en överenskommelse på en väg som är acceptabel för båda sidor".

USA har slagit i skuldtaket och tillfälliga lösningar har hållit statsapparaten i gång, men den senaste fristen gick ut vid midnatt i fredags lokal tid. Då hade president Donald Trump och demokraterna inte kunnat komma överens om immigrationsfrågan.

Under helgen förhandlade republikaner och demokrater i USA:s senat om frågan. Mötet mellan republikanernas och demokraternas ledare i senaten inleddes efter diskussioner mellan en mindre grupp senatorer, som uppger att framsteg har gjorts. De har dock inte gett några detaljer kring en möjlig kompromiss.

Det slutgiltiga beslutet i frågan ska tas av Mitch McConnell och Chuck Schumer, enligt senatorerna.

Från båda sidor har uttalanden gjorts om ett låst läge, men förhoppningen är fortfarande att statsapparaten ska kunna öppna igen på måndag morgon lokal tid.

Demokraterna har vägrat att säga ja till en ny kortsiktig överenskommelse, och kräver att Trump ska följa en tidigare överenskommelse om att skydda "dreamers" (drömmare) i det omstridda programmet Daca, som hjälper unga papperslösa migranter i USA.

"Vi behöver ha ett riktigt svar, och den enda som kan leda oss dit är president Trump. Det här är hans nedstängning", säger senatorn Dick Durbin i en CBS-intervju.

Trump och andra republikaner var lika orubbliga under söndagen, och säger att de inte förhandlar om immigration eller andra frågor så länge delar av statsapparaten är stängd.

"Vi kommer inte att förhandla om statusen för olagliga invandrare medan senator Schumer och demokraterna håller miljoner amerikaners regering och våra soldater som gisslan", säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Innehåll från EKNAnnons

Ny EKN-undersökning om exporten: ”Trenden har vänt för små och medelstora företag”

Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.
Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Sedan svackan i början av pandemin har små och medelstora företag kraftigt ökat sin export.

Nu visar Exportkreditnämndens senaste undersökning att trenden vänder tillsammans med framtidsförväntningarna.

Läs mer om hur du kan säkra exportfinansiering i tuffa tider

Under tiden som följt efter Covid 19-pandemin har svensk export studsat tillbaka med råge. I EKN:s återkommande Demoskopundersökning om små och medelstora exportföretags utveckling och framtidsförväntningar såg man i februari 2022 att hela 45 procent av bolagen hade ökat sin export jämfört med samma kvartal året innan.

I den senaste undersökningen har trenden dock vänt och motsvarande andel har sjunkit till 34 procent. Samtidigt har 19 procent minskat sin export jämfört med samma period förra år – i februari var motsvarande andel bara nio procent.

– Efter pandemin var exportökningen brant för små och medelstora företag, men nu ser vi en försiktighet från företagen. De här bolagen är enormt duktiga på att känna av marknaden. De har hela tiden örat mot marknaden och kan nästa lukta sig till en marknadsförändring. Nu är de avvaktande, säger Carl-Johan Karlsson, EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Högre kostnader påverkar

En bidragande faktor till exportbolagens ökade försiktighet är högre kostnader. Priset på insatsvaror har ökat med 20 procent och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.

Även bolagens framtidsförväntningar på exporten har vänt nedåt i EKN:s senaste undersökning. 29 procent förväntar sig nu att deras export kommer att öka det närmaste kvartalet och 44 procent väntar sig en ökning de kommande 12 månaderna. Motsvarande andelar i februari var 47 respektive 63 procent.

Trots den nedåtgående kurvan vill dock Carl-Johan Karlsson inte dra på för stora växlar.

– Vi verkar befinna oss i lejonets gap och än vet vi inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss, säger han och fortsätter:

– Visst kan det gå fort när det väl går nedför, men undersökningen visar tydligt att vi inte är där nu. Som jämförelse kan vi titta på februari 2020 – då var bolagens förväntningar på exportökningar lägre än förväntningarna på exportminskningar. Vi är långt därifrån idag.

Dollarn som stötdämpare

Något annat som blir tydligt i den senaste undersökningen är enligt Carl-Johan Karlsson att små och medelstora exportföretag i större utsträckning har kunnat kompensera för sina ökade kostnader än bolag som inte exporterar.

– Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 25 procent. Med en sådan valutautveckling kan du sälja mindre men ändå öka dina exportintäkter – bara det visar vikten av att finnas på exportmarknaden.

Så här kan EKN stötta din satsning som direkt eller indirekt är kopplad till export 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera