Senaten redo att klubba Bidens stimulanspaket

Demokraterna i den amerikanska senaten har enats om kring detaljerna president Joe Bidens stödpaket. Men medan senatorerna förbereder sig för omröstning på torsdagen har deras kollegor i representanthuset avslutat veckan tidigt på grund av ett höjt säkerhetshot mot kongressbyggnaden.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

I senatens förslag till Joe Bidens stödpaket har kriterierna för vem som får ta del av direktutbetalningarna till hushåll blivit snävare. Utfasningen för höginkomsttagare bli brantare jämfört med representanthusets förslag som klubbades förra veckan. 

Där föreslås individer som tjänar mellan 75.000 och 100.000 dollar, motsvarande drygt 633.000 respektive 843.000 kronor, per år få mindre checkar. I senatens förslag tar det stopp redan vid inkomster på 80.000 dollar, motsvarande knappt 675.000 kronor. Den federala ersättningen till arbetslösa blir dock kvar på samma nivå som i representanthusets förslag.

”Vi har kommit en bra bit på vägen men vi har en bra bit kvar”, sa Chuck Schumer, ledare för Demokraterna i senaten, efter att överenskommelsen blivit klar på onsdagen.

Nu återstår en slutgiltig kostnadskalkyl innan omröstningarna om paketet väntas inledas på torsdagen. Hela processen kan ta flera dagar då det bland annat finns utrymme för Republikanerna, som alla väntas rösta emot förslaget, att förhala.

När allt väl är klart i senaten ska förslaget skickas tillbaka till representanthuset. Förutsatt att förändringar inte får minst fyra demokratiska ledamöter att rösta emot förslaget kommer det då kunna skickas vidare till Vita huset.

Medan arbetet fortsätter i senaten valde representanthuset att avsluta veckan redan på onsdagen. En rad omröstningar som var schemalagda till senare i veckan genomfördes redan på onsdagskvällen på grund av en högre hotbild mot kongressen.

Polisen som ansvarar för säkerheten i kongressen meddelade tidigare i veckan att de identifierat en militant grupp som misstänkts planera ett nytt försök att ockupera bygganden under torsdagen. Dokument som tidningen Wall Street Journal tagit del av visar att så väl FBI som departementet för inrikes säkerhet varnat för att personer med kopplingar till konspirationsrörelsen Qanon försökt organisera en ny stormning av kongressen någon gång runt den 4 mars.

Datumet har särskild betydelse på grund av att det är det ursprungliga datumet för insvärningen av en ny president. Ett nytt tillägg till konstitutionen tidigarelade ceremonin till slutet av januari under 1930-talet efter att den långa perioden mellan att en ny president valdes och att denne faktiskt fick makten visat sig vara ett problem, bland annat i samband med den stora depressionens utbrott.

Inom vissa Trumplojala gruppering och bland konspirationsteoretiker har den 4 mars i år setts som datumet då Donald Trump åter ska ta makten.

Minnet av stormningen av Kapitolium i början av januari i samband med certifieringen av fjolårets presidentval är fortfarande färskt. Så sent som på onsdagen vittnade bland annat den befälhavande generalen för nationalgardet i huvudstaden att det tagit över tre timmar innan han fått tillstånd att stötta polisen vid kongressen. Samtidigt ockuperades byggnaden alltså av Trumpanhängare som försökte stoppa processen.

Även FBI och departementet för inrikessäkerhet har kritisterats för att de inte agerat på information om organiserade extremistgrupper dagarna innan händelserna den 6 januari.

Än i dag finns drygt 5.200 soldater från nationalgardet i Washington för att upprätthålla ordningen. Över 200 personer har hittills åtalats för sin medverkan i stormningen i januari enligt chefsåklagaren för Washington DC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?