1515
Annons

Sena drinkar på krogen kan stoppas

Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att stoppa en andra coronavåg.

Bland annat undersöks möjligheter att stoppa alkoholförsäljning på krogen sent på kvällen.

Foto:Carolina Ehn, Hôtel Eggers

Regeringskansliet ”vänder på varje sten”, säger en källa med insyn till TT. En åtgärd som undersöks är att förbjuda alkoholförsäljning på restauranger och i barer exempelvis efter klockan 22.

Det är något som införts i flera andra länder och som skulle kunna ha effekt för att stoppa smittspridningen, särskilt bland yngre. Risken finns dock att det bara blir fler hemmafester i stället.

Men en sådan åtgärd kräver sannolikt ändringar i lagstiftningen. Och då behövs ett riksdagsbeslut.

Flera länder i Europa tar åter tuffa tag för att stoppa den eskalerande smittspridningen. I Sverige har strategin framförallt varit att få människor att på frivillig väg följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och regeringens uppmaningar.

Men nu höjs röster för att det är dags för skärpta och tvingande åtgärder även i Sverige. Men verktygslådan är begränsad, åtminstone vad gäller skarpa förbud.

”Det finns ingen generell rätt för regeringen att vidta speciella åtgärder i kriser”, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

”Men inskränkningen måste alltid stå i proportion till det man vill uppnå, och åtgärderna måste faktiskt leda till de effekter man vill nå.”

Någon nedstängning likt andra länder kan inte genomföras här med nuvarande lagstiftning. Att exempelvis införa utegångsförbud, som flera europeiska länder har gjort, är inte möjligt. Samma sak om regeringen skulle vilja förbjuda inrikes resor.

Orsaken är att medborgarnas rörelsefrihet är skyddad i grundlagen. Den är dock möjlig att begränsa om riksdagen stiftar en särskild lag. Det tar dock tid.

Att stänga alla restauranger, barer och kaféer, som görs på flera håll i Europa, är inte heller möjligt med nuvarande lagar. Det krävs i så fall lagändringar.

Regeringen har hittills genomfört några tvingande åtgärder. Publik och deltagare vid till exempel demonstrationer, kultur- och idrottsevenemang har begränsats. Det har gjorts med stöd av ordningslagen.

Besöksförbud har införts på äldreboenden med stöd i socialtjänstlagen. Förbudet upphävdes dock tidigare i höstas.

I våras ändrades skollagen så att regeringen kan stänga grundskolor och gymnasieskolor. Den stängning av gymnasieskolor som gjordes var dock på frivillig väg på rekommendation från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Både regeringen och Folkhälsomyndigheten har hittills ansett att en strategi med rekommendationer är mer långsiktigt hållbar om folk ska orka hålla i under en lång pandemi.

Men regeringen vill ha möjlighet att göra mer. I våras drev man igenom en tillfällig lag som gav regeringen rätt att snabbt meddela särskilda föreskrifter för att exempelvis stänga köpcentrum, barer, nattklubbar, restauranger, kaféer, gym, bibliotek och museer för att hindra smittspridning. Även järnvägsstationer, flygplatser, hamnar och annan infrastruktur skulle kunna stängas eller begränsas.

Men lagen användes aldrig under de tre månader den var i kraft. Och regeringen begärde heller inte att den skulle förlängas.

Nu arbetar socialdepartementet med ett förslag till en ny pandemilag, som ska vara på plats nästa sommar. Fortfarande finns inga direktiv för vad lagen exakt ska innehålla, men tanken är att den ska täcka ungefär de områden som ingick i den kortlivade, tillfälliga lagen.

För det går alltså inte i dag att tvinga gym att stänga i stor skala, förbjuda någon att gå på en full buss eller förbjuda museer att ha öppet.

Vad som går att göra med stöd i smittskyddslagen är att sätta enskilda individer i karantän eller avgränsa ett specifikt område. Men inte heller det är särskilt användbart just nu, eftersom tanken med detta främst är att hitta smittkällan vid ett smittoutbrott. Och det handlar i så fall om mindre områden, som ett hus, en skola, ett kvarter eller liknande. Inte en hel region eller stad.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?