Annons

Segsliten asyltvist mellan S och MP

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de ensamkommande går trögt.

Frågan är viktig för MP, men ute i landet finns inget tryck på att lämna regeringen om partiet skulle misslyckas att få igenom sina krav, visar en rundringning som TT gjort.

I flera veckor har Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat intensivt om de ensamkommande unga som kom hit före den 24 november 2015. Det datum då statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande språkröret och vice statsministern Åsa Romson (MP) på en pressträff meddelade att regeringen skärper asyllagstiftningen till EU:s miniminivå.

MP:s krav är att de unga som fått vänta så länge på sitt asylbeslut att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden ska få en ny prövning där de prövas utifrån att de var minderåriga när de kom. MP vill att de ska "få en riktig chans att stanna". Men hittills har partiet inte fått med sin regeringspartner på den linjen.

Enligt uppgift till TT ska S ha kommit med ett förslag om nya prövningar, men MP avvisar förslaget med motiveringen att det i praktiken endast skulle omfatta ytterst få personer.

Medan tiden går får fler unga avslag på sina asylansökningar och måste lämna landet. Det finns också en tidspress i att det tar tid att få lagändringar på plats.

Flera miljöpartister som TT talat med anser att S förhalar förhandlingarna. Frustrationen är stor och trycket från gräsrötter och rörelser som "Vi står inte ut" är hårt.

MP har fått gå med på smärtsamma uppgörelser i migrationspolitiken och vill ha något tillbaka för att man ställt upp i regeringssamarbetet.

"Vårt tålamod är inte hur stort som helst", är en vanlig kommentar från miljöpartister i riksdag och regeringskansli.

En rundringning som TT gjort till MP:s 21 partidistrikt visar att frågan engagerar stort, men den anses inte så viktig att MP borde lämna regeringen om det inte går att hitta en lösning.

"Absolut inte!" säger Kerstin Åkesson, ordförande i Västmanland, som tror att migrationspolitiken trots allt blir bättre om MP finns med i regeringen och kan påverka.

"Vi har gjort ett val att sätta oss i regeringen", säger Robert Damberg, ordförande i Östergötland.

Han anser, som flera andra i MP, att strålkastarljuset i stället borde riktas mot socialdemokraterna och låta dem stå till svars inför de S-medlemmar som har liknande krav som MP.

Mer än två tredjedelar av distrikten har svarat, och endast ett tror att det kan bli svårt att sitta kvar i regeringen om MP inte lyckas.

Men flera distriktsordförande vill inte svara på "kabinettsfrågan" — antingen för att frågan inte diskuterats i distriktet eller för att de säger sig lita på att förhandlarna kommer att hitta en lösning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia-Niro
Kia-Niro

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed
Kia XCeed

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?