Seglartvillingarna dubbelt drabbade av corona-oron

LÅNGEDRAG. Tvillingarna Linnéa Wennergren och Annie Saeedfar Wennergren kombinerar entreprenörskap med framgångsrik seglar­karriär. Båda är laddade för en ny säsong med matchracing och sitt sportstrumpsföretag.

Men coronaviruset hotar att sätta ­käppar i hjulet.

Systrarna Annie Saeedfar Wennergren och Linnéa Wennergren kombinerar sin seglarkarriär i världstoppen med det egna företaget som designar och säljer sport- och kompressionsstrumpor för löpare och andra atleter.
Systrarna Annie Saeedfar Wennergren och Linnéa Wennergren kombinerar sin seglarkarriär i världstoppen med det egna företaget som designar och säljer sport- och kompressionsstrumpor för löpare och andra atleter.Foto:Jack Mikrut

En gråmulen vårvinterdag besöker vi tvillingarna Linnéa Wennergren och Annie Saeedfar Wennergren och deras företag Gococo i GKSS hamn i Långedrag. Duon delar lokaler med ett båtvarv, en e-handlare, en investmentbankir och en pr-byrå. 

Härifrån är det gång­avstånd till eftermiddagens träningssegling.

”Vi hade tidigare kontor i stan men fick då inte ihop logistiken med arbete och träning. Vi tjatade oss därför till att få sitta här och nu hinner vi både vara på kontoret och träningssegla i vattnen här utanför utan att stressa”, säger Linnéa Wennergren.

Systrarna är professionella elitseglare och seglar sedan 2013 med Team Anna som nu döpts om till Wings. Det svenska matchracingteamet med enbart damer har bland annat på sin meritlista 

VM-guld 2014 och 2016 och nomineringar till ”Årets lag” på Idrottsgalan och Jerring­priset. 

”Vårt främsta mål i år är att vinna VM”, säger Linnéa Wennergren.

 Samtidigt driver systrarna sitt företag Gococo som designar och säljer färgglada sportstrumpor och kompressionsstrumpor i funktionsmaterial. Tillverkningen sker i Europa.

”Att segla på elitnivå har varit svårt att kombinera med fast anställning så för oss var lösningen att starta eget. Vi är i snitt borta och tävlar tio dagar i månaden och då har vi fantastiskt stöd från vår mamma Lotta Wennergren som sköter verksamheten när vi är borta”, säger Annie Saeedfar Wennergren.

Strumporna säljs via den egna webbshoppen som startades efter att ett återförsäljaravtal med en butikskedja, där systrarna hade genomfört en omfattande utbildningssatsning, skrotades när företaget fick en ny inköpare. 

”Det var det tyngsta bakslaget hittills men då bestämde vi oss för att inte vara beroende av inköpare utan skapa vår egen försäljningskanal”, säger Annie Saeedfar Wennergren.

Man säljer också via några utvalda återförsäljare.

”Det var en milstolpe för oss när Löplabbet tog in Gococo i sortimentet”, säger Linnéa Wennergren.

Idén till sin produkt kommer från familjeföretaget Trendence Production som drivs av pappa Anders Wennergren och som bland annat tillverkar arbetskläder i funktionstextilier åt kunder som Jobman och Blåkläder. 

”Jag arbetar även med Trendence Production och kom där i kontakt med det snabbtorkande materialet 37.5 Technology som har egenskaper som minskar risken för kallsvettiga fötter, skoskav och blåsor. Materialet har också en helt grön teknologi utan kemikalier. Från början var strumporna därför tänkta för egenvård av fötter”, säger Annie Saeedfar Wennergren.

Men efter en förfrågan från en bloggare om strumporna lämpade sig för löpning ­hittade systrarna sin nya ­målgrupp bland atleter.

Strumporna har bland annat blivit populära bland de som ägnar sig åt den nya sporten swimrun som startade på Utö i Stockholms skärgård.

”Det snabbtorkande materialet passar bra när du först ska löpa och sedan simma. Ett år deltog Pippa Middleton (svägerska till den brittiska tronarvingen William) och hon mejlade oss att hon var väldigt nöjd med våra strumpor som hon använt under ­loppet Ötillö. Det är vi stolta över”, säger Linnéa Wennergren.

Tvillingarna har också kombinerat segling med studier. Under uppväxten i seglarfamiljen skjutsade föräldrarna dem till olika regattor runt om i landet och världen på lov och helger. Med dessa meriter seglade de sedan in på Handelshögskolan i Stockholm.

Några års paus från seglingen följde och systrarna valde olika inriktningar i livet. Annie valde marknadsföring och studier på London School of Fashion innan hon avslutade sina studier på Handels. ­Linnéa valde redovisning och att arbeta för en managementkonsultfirma mitt i finanskrisen. 

”Men 2009 tog det stopp för mig jag saknade seglingen och det fria livet som jag ville ha, som anställd äger man inte sin egen tid. Jag sa upp mig och flyttade till Göteborg för att få segla”, säger Linnéa Wennergren.

 Samtidigt tyckte Annie att det var dags att starta det där företaget de pratat om.

 ”Jag drog det största lasset i början så att Linnéa kunde ägna sig åt seglingen, men nu när jag har varit föräldraledig så har Linnéa fått dra tyngsta lasset så det jämnar ut sig”, säger Annie Saeedfar Wennergren. 

Ni är nu 38 år och har legat etta i världsrankingen i många säsonger. Vad motiverar er att fortsätta med seglingen?

”Vi har gått i bräschen för att få in fler kvinnor i seglingen och har ett mentorprogram som vi kallar för Small Wings för att få fler tjejer att stanna kvar inom seglingen. Vi kämpar för att öppna dörrar som tidigare varit stängda för kvinnor inom seglingssporten. Vi får numera inbjudan till herr­tävlingar, då vi som första kvinnliga team vunnit en open grade 1 tävling. Det ­öppnade dörren för oss”, säger Linnéa Wennergren. 

Efter vår intervju har coronakrisen tagit en ny vändning som drabbar systrarna dubbelt upp.

Presidenten Trump har infört ett inreseförbud för EU-medborgare. Vad betyder det för ert tävlande i USA den närmaste tiden?
”Vi har just fått fick reda på att tävlingen i Los Angeles i slutet av april har blivit uppskjuten på obestämd tid. Så vi kommer lägga om vår plan och träna mer på hemmaplan i stället för att resa utomlands. Sedan får vi se vad som händer fram mot sommaren.”, säger Linnéa Wennergren.

Ni är en av utställarna på Göteborgsvarvet som nu har ställt in evenemanget i maj. Vad betyder det för Gococo?
”Vi har redan märkt av ett stort försäljningstapp under senaste tio dagarna och det oroar oss. Som små är vi väldigt sårbara och vi har inte råd att tappa försäljning under högsäsong. Vi har lager anpassade för en ’normal säsong’ och vi har fasta kostnader som skall täckas. Att inte få tydlig säsongsstartskott som Göteborgsvarvet är för oss och alla inom löparbranschen kommer bli jättetufft. Det kommer bli ett utmanande år för alla småföretagare. Det gör oss oroliga”, säger Annie Saeedfar Wennergren.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?