1515

Segertippade Olaf Scholz jagar röster på hemmaplan

Med bara timmar kvar tills de tyska vallokalerna öppnar jagar segertippade Olaf Scholz röster på hemmaplan.

Än kan han inte slappna av – i en färsk mätning knappar kristdemokraterna i CDU med partiledaren Armin Laschet in.

Foto:Michael Kappeler

Luften är kvav i Potsdam utanför Berlin, där två av tre toppkandidater i valet – socialdemokraten Olaf Scholz och De grönas Annalena Baerbock – har sin valkrets.

Ett hundratal personer flockas på ett oansenligt förortstorg, där Scholz värvar röster i skuggan av två höghus. En man sticker ut huvudet från sitt fönster på femte våningen, hojtar något ohörbart och höjer en knuten näve. Scholz vinkar glatt. 

Vore det inte för alla poliser och ett och annat internationellt tv-team kunde man tro att det var en lokalpolitiker och inte Tysklands finansminister och möjligen nästa förbundskansler som står och talar.

Scholz socialdemokratiska SPD har sedan augusti toppat opinionsmätningarna, och många har redan räknat ut huvudmotståndaren Armin Laschet från Angela Merkels kristdemokrater, som hittills har misslyckats med att vinna väljarnas gunst.

Det rör dock på sig – en färsk mätning från opinionsinstitutet Allensbach visar att blott en procentenhet nu skiljer mellan de två politiska giganterna. Omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat i år, men än finns tid att locka osäkra väljare. 

Anne, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, har inte bestämt sig för vad hon ska rösta på, men hoppas att socialdemokraterna blir största parti.

”Så att inte nästa kansler också blir en kristdemokrat”, säger hon.

Hennes hjärtefrågor är klimatet, rättvisefrågor och sjukvården, där SPD vill ha ett system med en gemensam sjukförsäkring i stället för som nu, flera olika sjukkassor där vissa är privata och andra offentliga.

Anne, som själv jobbar på en sjukkassa, håller med om det.

”Även om det innebär att jag blir av med jobbet”, säger hon.

Ryska Jana, som är student på universitetet i Potsdam, tycker att budskapet var bra. Det är andra gången hon ser Scholz under valrörelsen.

”Jag hade definitivt röstat på honom om jag var tysk”, säger hon. 

Hennes sällskap Fritz, som inte vill vara med på bild, tror att de flesta som kommit hit egentligen redan sympatiserar med Scholz, men vill bli stärkta i sin övertygelse.

”Och så är det kul att se honom”, säger han.

Vallokalerna öppnar klockan 8 på söndag morgon.


Innehåll från SAVRAnnons

Fondavgiften gör banken till vinnare och dig till förlorare

Majoriteten av svenskar har bristande kunskaper om fondprovisionernas betydelse för sparandet. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för fondplattformen Savr.

Enligt undersökningen placerar sex av tio svenskar sina pengar i fonder vilket gör det till den näst vanligaste sparformen efter sparkonto. Men trots fondernas popularitet visar undersökningen att vår kunskap om fondavgifter är låg.

Tre av fyra svenska fondsparare säger att de vet att fondavgiften påverkar deras sparandes vinst – ändå vet 36 procent inte vad avgiften består av. Undersökningen visar också att 72 procent av de tillfrågade inte hört talas om kickbacks i fondsammanhang.

För de flesta fonder betalar spararen en fondavgift som förenklat består av förvaltningsavgiften, som förvaltaren tar ut för att arbeta med fonden, samt fondprovisionen, också kallad kickback, som går till fondförmedlaren.

Miljarder av fondspararnas pengar går till bankerna

Kickbacken motsvarar ofta hälften av fondavgiften och går till fondförmedlaren – vanligtvis en bank. Detta betyder att ju dyrare en fond är desto mer pengar går till banken, vilket i sin tur kan innebära en intressekonflikt mellan bankerna och spararna. SVT rapporterade i februari att Nordnet och Avanza tjänade cirka 600 miljoner kronor på fondprovisioner under 2020.

– Vi ser ett ökat behov av att uppmärksamma och utbilda kring fondavgifter, provisioner och deras betydelse för sparandets vinst. Savr vill lyfta frågan om fondprovisioner och uppmärksamma en problematisk och förlegad avgiftsstruktur som i slutändan gynnar bankerna och drabbar spararna, säger Daniel Aarenstrup, VD på Savr.

Utmanaren erbjuder provisionsfritt fondsparande

– Skälet till att Savr finns är precis det som undersökningen visar på. Vi grundade Savr för att vi är på kundernas sida. Vi utmanar bankerna genom att transparent erbjuda kunderna samma fonder, fast med en stor skillnad: vi betalar tillbaka all provision till kunderna i stället för att behålla pengarna själva som bankerna och nätbankerna gör. På så sätt behöver spararna inte oroa sig för onödigt dyra kickbacks som äter upp det långsiktiga sparandet, fortsätter Daniel Aarenstrup.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder. Med samma trygghet gör Savr det upp till 50% billigare att spara i fonder jämfört med banker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?