Seger för skogsägare – nu får staten öppna plånboken

Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, som inte fått avverka fjällnära skog. Det meddelas i en dom vid mark- och domstolen vid Umeå tingsrätt i dag.

Foto:Henrik Montgomery/TT

"Att det finns höga naturvärden på fastigheterna råder det inget tvivel om och den frågan är redanavgjord genom Skogsstyrelsens avslagsbeslut. Det som domstolen har bestämt i dag är att de nu aktuella besluten ger samma rätt till ersättning som vid bildande av naturreservat. Den enskilde fastighetsägaren påverkas på samma sätt", säger rättens ordförande Agneta Ögren i ett pressmeddelande.

Rättstvisten har handlat om att flera skogsägare stämt staten sedan de fått nej till att avverka skog i fjällnära områden och nekats ersättning. Domen väntas bli vägledande och påverkar mer än 3.000 skogsägare, något som Di tidigare rapporterat om. 

Statliga Skogsstyrelsen konstaterade förra våren att frågan är så juridiskt komplicerad att det krävs klargöranden från både domstolarna och regeringen.

I våras gick en majoritet i riksdagen emot regeringen och uppmanade den att se över reglerna och ersättningen när skogsägares möjligheter att avverka stoppas av miljöhänsyn.

Frågan finns också med som punkt 26 i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Där framhålls att rättssäkerheten för markägare ska stärkas och att de ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukarrätten.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?