Annons

Seger för Shinzo Abe i japanskt rysarval

Premiärminister Shinzo Abes valframgång bekräftas även i public service-bolaget NHK:s prognos. Den styrande koalitionen i Japan vinner enligt prognosen parlamentsvalet med precis så stor marginal att den kommer att kunna driva igenom viktiga lagändringar.

Premiärminister Shinzo Abe
Premiärminister Shinzo AbeBild:AP

Det blev en stabil Abe-seger, rapporterar nyhetsmedierna från Tokyo. Alla vallokalsundersökningar tydde på en stor seger, frågan var hur stor den skulle bli.

Enligt NHK:s tv-prognos når regeringssidan precis två tredjedelar av de 465 mandaten i parlamentets underhus. Det är gränsen för så kallad supermajoritet.

Den gränsen anses avgörande för Abes chanser att få igenom ändringar av grundlagen. Han är övertygad om att Japan måste stryka de pacifistiska formuleringarna i konstitutionen — ett arv från andra världskriget — och skaffa sig en rejäl militärmakt. Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

I det avgående parlamentet har Abes LDP och koalitionspartiet Komeito 329 av 475 platser. I och med att det nya underhuset kommer att ha tio färre platser skulle det motsvara 322 mandat efter valet.

NHK-prognosen ger Abes koalition 310 mandat. Om det bekräftas när rösterna räknats färdigt har stödet minskat något — men inte så mycket att den viktiga majoriteten går förlorad.

Abe har nu köpt sig arbetsro över bland annat sommar-OS i Tokyo 2020. Han tros ha utlyst valet i förtid eftersom han inte vågade lita på utvecklingen fram till ordinarie valdatum i slutet av nästa år.

I valrörelsen har premiärministern fått medhåll i sin hårda linje mot Nordkorea och sin förlåtande syn på kärnkraften. Dessutom har experter förutspått att hans konservativa anhängare varit mer beslutsamma i att trotsa det dåliga vädret för att rösta.

Även på energiområdet är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftverk stängdes efter Fukushima-katastrofen 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografiskt isolerat att man inte kan förlita sig på energiimport, utan måste trygga försörjningen själv.

Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra i gång kärnkraften igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenande fossila energislagen — eller om man, likt Tyskland med dess "Energiewende", ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftformer.

Abe förespråkar i första hand atomkraften, och har redan återstartat några av de över 50 reaktorerna. Huvudmotståndaren i valet, Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti), förespråkar i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor kunde rösta i valet i Japan.

Innehåll från LinnéuniversitetetAnnons

Spännande forskning med internationell lyskraft bygger kunskap för framtiden

Hur kan vi greppa utmaningarna inom digitaliseringen av samhället? Hur använder vi AI och ny teknik för att utveckla hållbara lösningar?  På Linnéuniversitet arbetar man tvärvetenskapligt, med särskilt fokus på tillämpad artificiell intelligens. ”Hur vi hanterar dessa utmaningar är avgörande för framtiden”, säger professor Marcelo Milrad.

Att möta de utmaningar vårt samhälle står inför med kunskap och i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan genomsyrar Linnéuniversitetets arbete. Tvärvetenskaplig, högkvalitativ och spännande forskning bedrivs bland annat inom e-hälsa, smart industri, digitalt lärande, digital humaniora samt digital affärsutveckling, med såväl nationell som internationell lyskraft. 

Spetsforskning och industridoktorander till nytta för företag

Vid Linnéuniversitetet finns en spetsforskningsmiljö med tillhörande forskarskola som fokuserar på tillämpad forskning inriktad mot digitaliseringsutmaningar inom industrin.  Forskarskolan delfinansieras av KK-stiftelsen och industriföretag som vill stärka sin utveckling inom data och AI.  

– Vi formulerar vad forskningen ska handla om tillsammans - det ska ligga i linje med företagens interna utveckling, men också ha en koppling till dataintensiva tillämpningar och vara långsiktigt så att det blir en röd tråd för doktoranden, förklarar professor Welf Löwe. 

Innovativa pedagogiska och tekniska lösningar i skolan

Digitalt lärande ligger i fokus i ett flertal projekt vid Linnéuniversitetet. Ett av dessa, Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies, var ett av endast fem projekt av de mer än 75 som sökte till EUs stora forskningsprogram Horizon Europe som fick bidrag sommaren 2022. Linnéuniversitetet är koordinator och leder detta projekt där 6 europeiska länder deltar i.  

– Målet med projektet är att designa och utveckla innovativa pedagogiska och tekniska lösningar som ska användas i skolor i Europa. Lösningarna skapas med hjälp av tekniker som artificiell intelligens, augmented reality, 3D Printing och virtuella robotar, säger Marcelo Milrad.

E-hälsolösningar förstärker vård och omsorg

Vid Linnéuniversitetet finns även en unik samling av kunskap och kompetenser inom området e-hälsa. Tillsammans med Region Kalmar län satsar nu Linnéuniversitetet flera hundra miljoner kronor under de närmaste tio åren inom e-hälsa. En vital del av forskningen inom e-hälsa rör nya metoder för systematisk datainsamling, övervakning och visualisering av hälsodata. Universitetet är därför en del av Health Data Sweden, en av fyra Europeiska Digitala Innovationshubbar (EDIH) i Sverige som startades i januari i år. 

– Digital transformation inom sjukvården innebär bland annat nya sätt att möta och interagera med patienten. Vi kan ta hjälp av patienten för att fånga den typ av hälsodata vi inte haft tillgång till tidigare. Med analyser som använder olika AI lösningar kan vi göra prediktioner och skapa vassa medicinska beslutsstöd, förklarar docent Evalill Nilsson.

Fakta:
-
Marcelo Milrad leder Kunskapsmiljö Digitala transformationer: forskning, utbildning och samverkan med externa aktörer.
- Welf Löwe leder spetsforskningscentrum DISA: insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.
- Evalill Nilsson leder eHälsoinstitutet: forskning och utbildning inom e-hälsa.

Lnu.se 

Mer från Linnéuniversitetet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linnéuniversitetet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera