1515
Annons

Seger för Macron – får runt 58 procent av rösterna

Frankrikes president Emmanuel Macron har blivit återvald.

Han får runt 58 procent av rösterna och utmanaren Marine Le Pen har erkänt sig besegrad.

”Jag är inte en kandidat längre, jag är hela landets ledare”, sa Macron i sitt segertal.

Foto:Thibault Camus

Efter fem år med Emmanuel Macron ville något fler fransmän försöka med Marine Le Pen – men högernationalisten fick alltså inte tillräckligt stort stöd. Le Pen stannar på omkring 41,8 procents stöd, enligt franska medier.

Siffrorna går i linje med vad opinionsundersökningarna visat sista veckan fram till valet. Men valet blev jämnare än för fem år sedan: 2017 fick Macron två tredjedelar av rösterna.

Det är knappast Emmanuel Macrons politiska framgångar som ger honom söndagens hävdade valseger. Missnöjet med Macrons politik bland fransmännen är utbrett. Snarare handlar vinsten om att majoriteten av fransmännen anser att motståndarna, med högernationalisten Marine Le Pen i finalomgången, är ett ännu sämre alternativ.

År 2017 vann Emmanuel Macron stort över Marine Le Pen i finalomgången med 66,1 procent av rösterna mot Le Pens 33,9 procent. I år var kampen jämnare och kommer enligt den senaste prognosen att landa på drygt 58 procent för Macron mot knappt 42 procent för Le Pen. Prognosen har historiskt landat mycket nära det slutgiltiga valresultatet. 

Rekordmånga fransmän har avstått från att rösta under söndagen. Också många vänsterväljare avstod från att rösta eller röstade blankt, trots att varje förlorad röst för Macron ökade chansen för högerns Marine Le Pen att ta makten.

Då marknaden redan prisat in Emmanuel Macron som vinnare av söndagens val väntas inga stora kortsiktiga effekter på EU:s finansmarknader på grund av valresultatet. Rajesh Varma, kapitalförvaltare på franska DNCA, säger att valresultatet ändå är en lättnad.
”Det är en lättnad för Frankrike och Europa. Särskilt då segern för Macron var så mycket större än någon förväntat sig, trots det låga valresultatet. Nu kan investerare andas ut något. Eurons kommer också sannolikt att vara utvecklas positivt av det här”, säger han.

”Marknaden är rätt prissatt för en vinst för Macron. Räntan på 10-åriga statsobligationer kommer sannolikt att öka på sikt med tanke på läget för den franska ekonomin. Den räntan hade skjutit i höjden om Le Pen hade vunnit”, säger Cedric Gemehl, analytiker på finansanalysfirman Gavekal.

Den franska ekonomin kommer enligt Cedric Gemehl efter valet att präglas av energikrisen och kriget i Ukraina. 

”På kort sikt, två till tre månader, kommer vi på grund av de här kriserna att ha en hög inflation och ett hårt tryck mot fransmännens disponibla inkomster med fortsatt pressade statliga finanser då Macron väntas försöka parera de båda kriserna”. 

På lång sikt förväntas Macron gå vidare med sin utlovade reformering av den franska ekonomin. En reformering som bygger på tre ben – avregleringar för företag, skattelättnader för hushåll och en relativt tillåtande syn på det massiva statliga budgetunderskottet. 

Macrons politik har delvis varit framgångsrik då den disponibla inkomsten per capita under hans mandatperiod vuxit med 6 procent samtidigt som arbetslösheten minskat och antalet nyskapade företag nått rekordnivåer. 

”Inget tyder på att Macron kommer att ändra sin politik här”, säger Cedric Gemehl.

(Texten fortsätter under direktrapporteringen)

Vad gäller vallöften har Emmanuel Macron tvärsäkert hävdat att alla hans vallöften kan finansieras utan skattehöjningar. Cedrick Gemehl menar dock att det påståendet måste tas med en nypa salt. Mycket av finansieringen bygger till exempel på ett förslag från Macron om att höja pensionsåldern i Frankrike från 62 till 64 år. Något som Macron försökt med sedan 2019 utan att lyckas. Emmanuel Macrons budgeterade vallöften bygger också på antaganden om en kraftigt minskad arbetslöshet de kommande åren, en utveckling som enligt Cederic Gemehl är långtifrån självklar.

Göran von Sydow som är direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps,är inne på samma linje. 

”Det är inte första gången som en fransk president har försökt reformera landet men tvingats att backa från ett antal förslag då de möter motstånd och protester. Varför det är svårt att reformera just Frankrike är en komplicerad fråga. Men en del av svaret ligger i hur den franska arbetsmarknadens parter fungerar. Fackförbunden har till exempel en låg anslutningsgrad och fungerar mycket som kamporganisationer. I ett land med låg anslutning till fackliga organisationer och partier är det också svårare att få en bred social acceptans för reformer”, säger han till Di inför valet.

Vilket spelutrymme Emmanuel Macron nu får som president, om de tidiga valprognoserna får rätt, avgörs av hur det går för hans parti En Marche! i parlamentsvalet i början av sommaren. Där har den starka vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon manat sina väljare att rösta på hans parti och tydligt visat ett intresse för premiärministerposten. Med tanke på det dalande förtroendet för Macron är det möjligt att presidenten får styra frankrike utan stöd från nationalförsamlingen.

”Frankrike har också tidigare haft perioder med en president som inte har majoritet i parlamentet. Då kommer vi att få se en kombination av de politiska viljeuttryck som finns. Som politiker i mitten kommer Macron sannolikt att kunna hantera en sådan situation, men hans handlingsutrymme kommer definitivt att begränsas. Macron är en väldigt aktiv president, utan majoritet i parlamentet kommer vi sannolikt att få sen en annan typ av mandatperiod”, säger Göran von Sydow. 

 


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?