Seehofer avgår som partiledare

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer lämnar partiledarposten i konservativa CSU, meddelar han. Beskedet får dock inga konsekvenser för hans roll som inrikesminister, försäkrar han.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.Foto:Matthias Schrader

"Jag kommer att lämna mitt uppdrag som partiledare", säger Seehofer vid ett besök i östtyska Bautzen.

Den exakta tidpunkten för ledarbytet kommer att tillkännages senare i veckan, enligt CSU-ordföranden. Seehofer planerar att sitta kvar som inrikesminister och kommenterar inte medieuppgifterna som gjort gällande att han tänker avgå även som minister före 2021.

Beskedet om Seehofers avgång kommer efter ett år då CSU gjort två dåliga val. Först parlamentsvalet i fjol, då man tillsammans med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater bara lyckades skrapa ihop knappt 33 procent av rösterna, sedan delstatsvalet i oktober, då CSU tappade över tio procentenheter och landade på 37,2 procent, ett historiskt sett katastrofalt resultat.

Under sin tid i regeringen har Seehofer flera gånger hamnat i konflikt med Merkel, inte sällan om migrationspolitiken, som CSU-ledaren anser har varit för frikostig. I somras drev han fram en regeringskris efter att ha hotat att direktavvisa flyktingar och migranter vid tyska gränsen. Krisen mynnade ut i en kompromiss, men inte minst koalitionspartnern Socialdemokraterna har knorrat om den 69-årige bayrarens destabiliserande inverkan på regeringssamarbetet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?