Annons

Securitas vd om varför han lämnar: "Dags att gå vidare"

Alf Göransson lämnar vd-stolen i Securitas efter snart elva år på posten och siktar nu på en karriär som styrelseproffs.  Europachefen Magnus Ahlqvist tar över säkerhetsjätten med målet att klättra ytterligare i värdekedjan. 

 

Alf Göransson, avgående vd för Securitas.
Alf Göransson, avgående vd för Securitas.Bild:Fredrik Persson

”Efter 18 år som börsbolagschef känner jag att det är dags att gå vidare i karriären”, säger Alf Göransson, som tidigare även varit koncernchef i NCC och Svedala Industri.

Under Alf Göranssons tid på vd-posten har Securitas aktie gett en totalavkastning på 134 procent samtidigt som Stockholmsbörsen klättrat med 120 procent under samma period. Även oräknat utdelningar har han slagit index.

Något nytt operativt uppdrag är Alf Göransson inte sugen på. Däremot öppnar han för att ta nya styrelseuppdrag. Största ägare i Securitas är investmentbolagen Latour följt av Melker Schörling AB.

Har du varit i kontakt med representanter för de bolagen om att en styrelseplats i något av sfärbolagen?
”Nej, det är inget vi har diskuterat”, säger Alf Göransson.

Alf Göransson ska kvarstå som rådgivare till nya vd:n under två år, bland annat vad gäller förvärv. Han tror att branschen kommer att genomgå en konsolidering de kommande fem-tio åren.

”Spanien är ett bra exempel där en av de stora aktörerna med 4 000 anställda har gått i konkurs. De överlevde helt enkelt inte på att sälja timmar i en tuff marknad med långa betalningstider. Jag tror att vi kommer att se mer av den varan framöver.”

”Det skapar möjligheter för bolag som klättrar i värdekedjan.”

Nya vd:n Magnus Ahlqvist kom till Securitas 2015 och är för närvarande Europachef på bolaget.

”Magnus Ahlqvist står för kontinuitet och kommer att fortsätta transformeringen av bolaget där vi tar tillvara på ny digital teknik”, säger styrelseordföranden Marie Ehrling.

”Jag känner mig hedrad över att ha fått förtroendet att leda Securitas in i nästa fas”, säger Magnus Ahlqvist som har en tekniktung bakgrund på Motorola och Sony Ericsson.

Magnus Ahlqvist bor i London och kommer i fortsättningen att vara bosatt där.
”Det innebär inte att vi flyttar på huvudkontoret”, säger Marie Ehrling.

Securitas har en långsiktig strategi kallad ”Vision 2020” som bolaget ska ha implementerat till 2020. Det handlar om att verksamheten ska digitaliseras, bland annat genom att använda historisk data och realtidsdata för att på så sätt förebygga brott.

”Mitt fokus kommer att ligga på att ta utveckla den framtida strategin för Securitas som kommer efter 2020”, säger Magnus Ahlqvist.

Exakt vad den nya strategin ska gå ut på vill han inte kommentera än.

”Men i stora drag handlar det om att fortsätta på den väg som Securitas slagit in på, att röra sig uppåt i värdekedjan och leverera heltäckande säkerhetslösningar. Det kommer att ge en högre marginal”, säger Magnus Ahlqvist.

I somras blev Alf Göransson utsatt för en uppmärksammad identitetsstöld. I mars ansökte en person om ett lån i hans namn (det är inte känt om personen fick ut några pengar). Den 10 juli blev Alf Göransson sedan försatt i konkurs då en person skickat in en förfalskad konkursansökan i hans namn, vilket ledde att han automatiskt blev avregistrerad från vd-posten i Securitas samt sina styrelseuppdrag i Loomis och Hexpol.

”Det var hemskt att bli utsatt för”, säger Alf Göransson som bestämt avvisar att id-stölden på något sätt påverkat beslutet att lämna Securitas.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?