1515

Securitas och industribolagen sänker börsen

Stockholmsbörsen sjönk på bred front under fredagen, i linje med ett allmänt negativt börsklimat i Europa såväl som i Asien. Stark svensk BNP-statistik, med efterföljande kronförstärkning, satte viss ytterligare press.

Securitas rapport fick tummen ned av placerarna medan Mekonomen däremot överraskade på den positiva sidan.

Vid 13-tiden var OMXS30 ned 0,9 procent till nivån 1.556 och aktier för 5,9 miljarder kronor hade bytt ägare. I övriga Europa visade de ledande börserna nedgångar på 0,7-1,3 procent.

Kronan stärktes kring 7 öre mot såväl euro som dollar efter att SCB-statistik visat högre tillväxt än väntat i andra kvartalet. Sveriges BNP steg 1,7 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 1,0 procent.

I det svenska storbolagsindexet stack råvarurelaterat och verkstad ut som förlorare. Boliden, SSAB och Volvo backade med 1,7-1,9 procent. Även i Europa var industrisektorn under press, efter att euron stärkts mot dollarn.

Säljtrycket inom tekniksektorn, som märktes i USA på torsdagen och i Asien på fredagen, präglade också handel i Europa. Stockholmsbörsens telekombolag Nokia rekylerade ned 1,8 procent, efter torsdagens rapportdrivna uppgång på närmare 4 procent. Ericsson gick samtidigt ned 1,6 procent.

Torsdagens förlorare utan konkurrens, Astra Zeneca, handlades oförändrat. Analytikerna sänker nu sina riktkurser i spåren av bakslaget i immunterapistudien Mystic, som fick aktien att rasa med 15 procent på torsdagen. Handelsbanken har dock uppgraderat Astra-aktien till öka (minska).

Fingerprint Cards var en av de få aktierna i OMXS30 som visade en uppgång. Aktien steg blygsamma 0,2 procent och har därmed rekylerat upp 13 procent sedan rapporten förra fredagen.

Mekonomen låg högt på kursvinnarlistan efter en kvartalsrapport där rörelseresultatet var 9 procent högre än väntat. Bilservicekedjan har sett en återhämtning i bruttomarginalen, framförallt till följd av stabilare utveckling i Sverige och minskad bruttomarginalpress i sina norska verksamheter. Aktien stärktes 4,6 procent.

Securitas rapport nådde inte riktigt upp till förväntningarna i andra kvartalet och aktien hamnade i botten på OMXS30 med ett kurstapp på 2,6 procent. Säkerhetsföretagets rörelseresultat var 3 procent sämre än väntat och analytiker lyfte också fram den svaga organiska tillväxten i Nordamerika som en negativ läsning i rapporten.

Även Hoist Finance rörelseresultat låg något under analytikernas prognoser, enligt SME Direkt, och aktien var ned 0,6 procent.

Bland andra rapporterande bolag visade bränslecellsbolaget Myfc ökad rörelseförlust i kvartalet. Aktien, som är listad på First North, sjönk initialt för att vid lunchtid ha stigit 5,9 procent.

Positivt mottagande fick vård- och diagnostikbolaget Medicover, vars rapport innehöll en organisk försäljningstillväxt på 12,2 procent och ett ökat rörelseresultat på 5,7 miljoner euro (1,6). Aktien, som noterades i maj på Stockholmsbörsen, steg nära 1,2 procent.

Bilia handlades upp 4,9 procent. Storägaren Öresund köpte 150.000 ytterligare aktier i bolaget på torsdagen, då Bilias halvårsrapport presenterades.

Inför fredagens öppning i USA handlades börsterminerna 0,2-0,4 procent lägre vid 13-tiden.

 

Graf: OMXS30 den 28 juli 2017

 

image

 

Källa: Infront


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?