ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB:s strateg: Sälj matjätten och köp dessa istället

Sälj ICA. 

Det rådet ger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i Börsmorgon.

”Precis som för klädhandeln kommer nya aktörer in och vill påverka när handeln snabbt flyttar sig mot internet. Det är inte bra för lönsamheten i branschen.”

SEB:s aktiestrateg tror inte på dagligvarubolaget ICA. Bolaget, som har närmare 50.000 aktieägare, har backat 4 procent den senaste månaden men är på måndagen upp 0,6 procent med en prislapp på 294 kronor.

SEB anser att bolaget är för högt värderat i kombination med att ICA har en affärsmodell med enskilda butiksägare som missgynnas av handelns förflyttning till nätet.

Därför har ICA valt att sköta näthandeln på en central nivå.

”Det gör att börsbolaget får ta marginalsmällen helt och hållet när handeln migrerar mot nätet”, säger Esbjörn Lundevall. 

Han påpekar dock att dagligvaruindustrin, precis som klädhandeln, drar till sig nya aktörer som vill roffa åt sig marknadsandelar när nätet får allt större betydelse för försäljningen. Och det är inget som gynnar ICA, menar Esbjörn Lundevall. 

Men när det är skakigt på börsen, är det inte bra att han en defensiv aktie som ICA?

”Det finns flera andra defensiva andra aktier att välja på. Jag skulle slå ett slag för Essity, Swedish Match eller Telia. Där har du tre andra defensiva aktier som vi gillar där man inte ser motsvarande typ av disruptiva händelser i närtid som vi tror många underskattar i dag i ICA.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies