1515

SEB:s dom: Svensk ekonomi är förarlös

På pappret ser det bra ut – men svensk ekonomi är förarlös och alla bråkar i framsätet om vem som ska köra. Det hårda omdömet ger SEB Sveriges ekonomi i en ny konjunkturrapport.

 

Stefan Ingves, riksbankschef.
Stefan Ingves, riksbankschef.Bild:TT
SEB:s chefsekonom Robert Berqvist.
SEB:s chefsekonom Robert Berqvist.Bild:Jesper Frisk

På tisdagen kom både SEB och Swedbank med färska konjunkturrapporter. SEB spår en BNP-tillväxt på 3,2 procent i år och 2,8 procent 2018 medan Swedbank är något försiktigare med 2,9 procent i år och 2,5 procent 2018.

Koll på hur hög sparränta du kan få? Jämför här (extern tjänst)

SEB och Swedbank varnar dock finansminister Magdalena Andersson att gasa på för mycket då det finns risk för överhettning. Nyligen uppgav Magdalena Andersson att hon ser ett reformutrymme på drygt 40 miljarder kronor i höstbudgeten.

”Vi hade räknat med 20-25 miljarder kronor och då tyckte vi att vi tog i ganska mycket”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Både Riksbanken och regeringen för en expansiv politik och Swedbank uppger i sin konjunkturrapport att räntehöjningar från Riksbanken är önskvärda då de minskar riskerna för överhettning.

Men SEB:s Robert Bergqvist samt prognoschefen Håkan Frisén beskriver den svenska ekonomin som förarlös samtidigt som flera aktörer bråkar om vem som ska sitta i framsätet och köra.

”Var och en gör sitt och har sina egna mål samtidigt som koordineringen är obefintlig. Riksbanken tutar och kör och tittar bara på inflationen med en väldigt smal tolkning av sitt mandat. Jag vill se ett skifte i Riksbankens politik inom 6-12 månader där man gör penningpolitiken mindre expansiv”, säger Robert Bergqvist och pekar på att risken för deflation har försvunnit.

”Riksbanken tittar inte på finansiell stabilitet medan finanspolitiken gör som den gör. Det är ett experiment som kan bli äventyrligt”, säger Håkan Frisén och uppger att framtida obalanser i ekonomin riskerar att byggas upp.

På papperet ser dock svensk ekonomi stark ut och enligt både SEB:s och Swedbanks prognoser fortsätter arbetslösheten att sjunka till 6 respektive 6,5 procent nästa år. Men Robert Bergqvist och Håkan Frisén lyfter ett varningens finger: situationen påminner om läget i Sverige kring 1989/1990 med en positiv spiral av ökat arbetsutbud, mer intäkter och högre BNP samt en expansiv finanspolitik.

”På 1990-talet var Sverige ett av de länder som tog till mest de extrema åtgärderna för att försvara kronan, nu för vi återigen en extrem penningpolitik med minusränta. Det är fortfarande stora fluktuationer i byggsektorn och parterna vill inte ha några pekpinnar om hur de ska agera”, säger Håkan Frisén.

Men det finns också ljuspunkter. Håkan Frisén framhåller att den flytande kronan ger en större trygghet samt att inför 1990-talskrisen låg både bytesbalansunderskottet och hushållssparandet på minus.

https://infogram.com/sebswedbank-konjunkturrapport-1g57pr6zyzj7p01


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?