1515
Annons

SEB sponsrar ny professur på Handelshögskolan

Entreprenörskap och familjeföretagande blir en ny professur på Handelshögskolan i Stockholm som lägger grunden för ett forskningscentrum kopplat till professuren. 

Som en del av sponsorskapet kommer storbanken SEB bidra med sex miljoner kronor per år under fem år.

Mattias Nordqvist, innehavare av Handelshögskolans nya professur och William Paus, SEB:s vice vd.
Mattias Nordqvist, innehavare av Handelshögskolans nya professur och William Paus, SEB:s vice vd.Foto:Jack Mikrut

Handelshögskolans styrelse har utsett Mattias Nordqvist, forskare inom familjeföretagande, till innehavare av professuren i entreprenörskap och familjeföretagande. Mattias Nordqvist har varit aktiv vid Handelshögskolan sedan 2019, och var innan dess chef för forskarutbildningen vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping där han ledde Center for Family Entrepreneurship and Ownership.

”Vi kommer samarbeta med dem och det här centret kommer fokusera mer på det internationella och nordiska perspektivet, fenomenet Family Offices och hur etablerade ägarfamiljer, ofta med intresse i flera bolag, organiserar och utvecklar sig”, säger Mattias Nordqvist, SEB SEB A 0,00% Dagens utveckling professor i entreprenörskap och familjeföretagande.

Som en del av sponsorskapet kommer SEB tillhandahålla sex miljoner kronor per år under fem år, med möjlighet till förlängning i ytterligare fem år. Det kommer skapa grunden för Handelshögskolans nya forskningscenter, vilket kommer att ledas av den nya professuren.

”Från SEB:s sida är den här tematiken väldigt viktig för våra kunder. Alla frågeställningar om professionaliseringen av ägarskapet, Family Office-strukturen och att hitta nya sätt att mäta framgång för familjer. Det är intressanta frågeställningar som vi kommer kunna använda i vår rådgivning till våra kunder. Därför blir det ett extra stort engagemang från vår sida när kopplingen är så nära vår strategi”, säger William Paus, SEB:s vice vd och chef för divisionen Private Wealth Management & Family Office.

”Vi har sett att det har hänt någonting de senaste åren, väldigt mycket av entreprenörskapet, teknikutvecklingen och värdeskapande kommer från mindre bolag och är väldigt ofta familjefinansierade initiativ”, säger han. 

Det nya centret kommer att fokusera på tre sammanlänkade områden relaterat till familjeföretagande i Norden: innovation och entreprenörskap, ägande och styrning, samt filantropi.

”Jag har forskat i det här i nästan 25 år och är en av de professorer i världen som har sysslat mest med familjeföretagande. Vi har inte haft någon satsning på det här på Handelshögskolan tidigare och det har saknats då flera ledande handelshögskolor runt om i världen har någon form av institut eller centrum som fokuserar just på familjeföretagens utmaningar. Därför såg vi att det var något som vi behövde och som skulle kunna skapa ett stort värde med den typen av forskning och utbildning här”, säger Mattias Nordqvist.

Han har startat Handelshögskolans första kurs om familjeföretagande.

”Eftersom vi vet att familjeföretagande är en form av företagande som bidrar till den ekonomiska samhällsutvecklingen och den entreprenöriella utvecklingen i termer om nya företag och nya innovationer, så bör vi framtidssäkra den formen av företagande om vi ska behålla det som en del av de olika företagsformerna”.


Soldaterna i Azovstal beordras ge upp

De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.

Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.

De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.

Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP. 

Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte. 

Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning

”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.

”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare. 

En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?