Handelshögskolans styrelse har utsett Mattias Nordqvist, forskare inom familjeföretagande, till innehavare av professuren i entreprenörskap och familjeföretagande. Mattias Nordqvist har varit aktiv vid Handelshögskolan sedan 2019, och var innan dess chef för forskarutbildningen vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping där han ledde Center for Family Entrepreneurship and Ownership.
”Vi kommer samarbeta med dem och det här centret kommer fokusera mer på det internationella och nordiska perspektivet, fenomenet Family Offices och hur etablerade ägarfamiljer, ofta med intresse i flera bolag, organiserar och utvecklar sig”, säger Mattias Nordqvist, SEB SEB A 0,00% Dagens utveckling professor i entreprenörskap och familjeföretagande.
Som en del av sponsorskapet kommer SEB tillhandahålla sex miljoner kronor per år under fem år, med möjlighet till förlängning i ytterligare fem år. Det kommer skapa grunden för Handelshögskolans nya forskningscenter, vilket kommer att ledas av den nya professuren.
”Från SEB:s sida är den här tematiken väldigt viktig för våra kunder. Alla frågeställningar om professionaliseringen av ägarskapet, Family Office-strukturen och att hitta nya sätt att mäta framgång för familjer. Det är intressanta frågeställningar som vi kommer kunna använda i vår rådgivning till våra kunder. Därför blir det ett extra stort engagemang från vår sida när kopplingen är så nära vår strategi”, säger William Paus, SEB:s vice vd och chef för divisionen Private Wealth Management & Family Office.
”Vi har sett att det har hänt någonting de senaste åren, väldigt mycket av entreprenörskapet, teknikutvecklingen och värdeskapande kommer från mindre bolag och är väldigt ofta familjefinansierade initiativ”, säger han.
Det nya centret kommer att fokusera på tre sammanlänkade områden relaterat till familjeföretagande i Norden: innovation och entreprenörskap, ägande och styrning, samt filantropi.
”Jag har forskat i det här i nästan 25 år och är en av de professorer i världen som har sysslat mest med familjeföretagande. Vi har inte haft någon satsning på det här på Handelshögskolan tidigare och det har saknats då flera ledande handelshögskolor runt om i världen har någon form av institut eller centrum som fokuserar just på familjeföretagens utmaningar. Därför såg vi att det var något som vi behövde och som skulle kunna skapa ett stort värde med den typen av forskning och utbildning här”, säger Mattias Nordqvist.
Han har startat Handelshögskolans första kurs om familjeföretagande.
”Eftersom vi vet att familjeföretagande är en form av företagande som bidrar till den ekonomiska samhällsutvecklingen och den entreprenöriella utvecklingen i termer om nya företag och nya innovationer, så bör vi framtidssäkra den formen av företagande om vi ska behålla det som en del av de olika företagsformerna”.