ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
H&M:s kris 2017

SEB spår lägre vinst – chocksänker H&M till rekordlåg nivå

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

SEB Equity har i sin uppdaterade syn på H&M räknat med att bolagets vinst inte ska stiga nästa år jämfört med i år, vilket går på tvärs mot konsensus. Vinstestimaten för 2019 har sänkts med 6 procent och riktkursen letat sig ner under 100-lappen.

"Vi tror att H&M:s höga online- och mobilförsäljningstillväxt inte kommer att kompensera, utan bara lindra pressen på bolagets jämförbara försäljning", skriver SEB i en analysuppdatering där riktkursen sänkts till 99 kronor (110) och rekommendationen sälj upprepas, vilket Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen.

SEB spår att H&M:s rörelsevinst 2018 blir 17,8 miljarder kronor och att den 2019 sjunker till 17,5 miljarder. Enligt SME Direkts sammanställning INFÖR tisdagens rapport, låg konsensus för 2018 på 19,1 miljarder kronor och för 2019 på 19,8 miljarder.

SEB väntar sig att kundtrafiken kommer att minska på H&M:s huvudmarknader i Europa och att lönsamheten pressas då bolaget säljer ut sitt överlager. Dessutom medför ökade reor och erbjudandet till onlinekunderna om fri frakt och fria returer en fortsatt marginalpress, menar banken.

H&M har dragit ner på takten i sin butiksexpansion och i år väntas ungefär 220 nya butiker netto. Enligt SEB skulle H&M i stället behöva stänga netto 400 butiker. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer