Annons

SEB skriver upp prognos för Sverige

Protektionism och isolationism vägs mot ökad framtidstro och ljusare tillväxtsignaler. 2017 präglas av "förutsägbar oförutsägbarhet", och politisk turbulens öppnar för både positiva och negativa utfall under 2017-2018.

Det skriver SEB i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Bild:TT

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 3,1 procent 2017 och 2,4 procent 2018, efter att ha ökat med 3,5 procent 2016. I föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,8 procent i år och 2,3 procent nästa år.

SEB spår att reporäntan ligger på -0,25 procent i december i år och +0,25 procent i december 2018.

En industriuppgång breddar BNP-tillväxten och bostadsbyggandet närmar sig 40-årshögsta. Hushållen gynnas av en nominell lönetillväxt på 2,7 respektive 3,2 procent efter att nya avtal sluts 0,2 procentenheter högre jämfört med förra avtalsrundan; arbetslösheten faller från 6,9 procent 2016 till 6,1 procent 2018.

Trots ökade kostnader för integration/migration är de offentliga finanserna mycket starka tack vare högkonjunkturen.

Regeringen väntas presentera en expansiv höstbudget för valåret 2018 med reformer för runt 20 miljarder kronor, men statsbudgeten väntas ändå visa ett litet överskott 2017-2018.

Det faktum att Riksbanken fortsätter att köpa statsobligationer till slutet av juni väntas öka bristen svenska räntepapper, vilket håller ned svenska långräntor relativt omvärlden. I takt med att marknaden inprisar riksbankshöjningar ökar långräntedifferensen mot till exempel Tyskland.

SEB spår att reporäntan ligger på -0,25 procent i december i år och +0,25 procent i december 2018.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?