1515
Annons

SEB skickar AI-robotar på jakt efter finansbrott

Adjö Amelia, Aida och andra chatbotar, det är i jakten på finansskurkar som artificiell intelligens verkligen kan slå igenom i bankvärlden, menar SEB:s group chief data scientist Salla Franzén.

I fyra år har SEB SEB A +1,72% Dagens utveckling :s kunder mötts av bankens digitala medarbetare Amelia som döptes om till Aida, en chatbot med AI, artificiell intelligens. Men det är inte här den verkliga potentialen med AI och maskininlärning ligger för SEB och för bank- och finansindustrin, menar Salla Franzén, group chief data scientist på SEB.

Hon har jobbat i banken i 10 år på en rad olika avdelningar ”alltid med data och matematik” och har en bakgrund inom teoretisk matematisk forskning.

”För fem, sex år sedan tänkte många att maskininlärning kommer att ersätta människor. Det har jag aldrig trott”, förklarar hon. 

”Jag tror verkligen mycket på AI och maskininlärning, men jag tror också mycket på människan och den mänskliga erfarenheten. AI kommer framför allt att ge oss nya typer av verktyg. Visst kan vi ibland effektivisera processer men väldigt mycket handlar det om att få nya insikter som kan förbättra vår verksamhet.”

SEB:s AI-resa beskriver hon som förmodligen ganska typisk för många banker och andra företag med start i en massa pilotprojekt där man testade sig fram. 

Salla Franzén, group chief data scientist på SEB.
Salla Franzén, group chief data scientist på SEB.

”Nu är vi mer fokuserade och operationella. Vi har en AI-strategi som jag tycker är väldigt funktionell när vi inte har den separat utan vi tillsammans med alla olika affärsområden identifierar där AI eller maskininlärning kan stötta eller accelerera deras affärsplaner och sedan jobbar vi tillsammans för att implementera det på ett robust sätt.”

SEB har ett antal AI-algoritmer som är i produktion och som Salla Franzén beskriver som väldigt lyckade. En är en prediktiv modell för SME-bolag som förutser tillväxten i bolagen de kommande 12 månaderna. 

”Vi kan använda den för att till exempel identifiera bolag som kommer att växa väldigt fort. Eller tvärtom tappa tillväxt. Det är ju ofta när något stort händer som det är viktigt att ha en kontakt med sin bank. Den har fungerat överraskande bra.” 

Ett annat område där SEB arbetar allt mer med AI är inom finansiell brottsbekämpning. Där har banken ett antal modeller i produktion som har varit framgångsrika i att stoppa bedrägerier.

”Det är ju anomalier som är det intressanta. Trender generellt och att kunna upptäcka olika typer av avvikande beteenden”, menar Salla Franzén.

Här ser hon än mer intressanta möjligheter i framtiden. SEB har också två industridoktorander inom den stora Wallenbergfinansierade AI-forskningssatsningen WASP.

”De tittar på mer av omvälvande framtidsspår eftersom vi tror att det finns intressant forskning som vi kommer att kunna tillämpa på banken på lite längre sikt.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?