1515
Annons

SEB: Så blir din lön 2017

Bara en vecka återstår innan industrin måste ha nya löneavtal på plats. Allt talar i år för högre lönepåslag än senast. Men lönelyften blir fortsatt för låga för att hjälpa Riksbanken med inflationen, enligt SEB:s expert.

Bild:TT

Avtalsrörelsen i industrin går in på absoluta spurten inför slutdatumet den 31 mars. Industrin är sedan tänkt att fungera som riktmärke för sammanlagt 2,4 miljoner anställda som förhandlar nya löner i år.

Parterna står långt från varandra. Facket kräver ungefär dubbelt lönelyft jämfört med arbetsgivarnas bud, plus en låglönesatsning som arbetsgivarsidan sågat totalt.

Men Håkan Frisén, SEB:s prognoschef och lönebildningsexpert, tror inte på någon dramatik eller strejkvåg.

”Den allmänna bedömningen är nog att risken är ganska liten för konflikt. De motsättningar som funnits handlar med om industriavtalet och den fackliga samordningen på längre sikt, än om en konflikt redan nu.”

De avtalade lönepåslagen väntas stiga till 2,5 procent per år i ett flerårigt avtal, upp från fjolårets ettåriga avtal om 2,2 procent, bedömer Håkan Friséen.

Arbetsmarknaden blivit hetare och utgångsbuden från både fack och arbetsgivare lagts högre inför årets förhandlingar jämfört med föregående år. Arbetsgivarsidans vilja att bjuda till för att uppnå ett flerårigt avtal bidrar också till en viss uppåtpress i lönefajten, enligt Håkan Frisén.

”Arbetsgivarna har också erkänt att arbetsmarknaden på kort sikt har förbättrats, jämfört med när buden formerades i november i fjol”, fortsätter han.

Företagen uppger dessutom själva att de räknar med generellt högre löneökningar, enligt Riksbankens företagsundersökning som publicerades på fredagen.

De totala löneökningarna, inklusive löneglidning utöver avtalade påslag, stiget till 2,8 procent 2017 från 2,4 procent i fjol, bedömer SEB.

Men det räcker inte för Riksbanken, som räknat med totala löneökningar på minst 3 procent i år, för att kunna nå sitt inflationsmål på 2 procent under 2018.

SEB spår att inflationen hänger kvar en bit under målet de närmaste två åren och att Riksbanken ännu en gång tvingas skjuta måluppfyllelsen på framtiden, in i 2019.

Ett oljepris som slutat stiga och en kronkurs som börjat klättra dämpar inflationsuppgången via energi- och importpriser. Besvikelser i löneutvecklingen blir ytterligare en bromskloss för svensk inflation, bedömer SEB.

Banken räknar inte med att nya inflationsbesvikelser får Riksbanken att utöka minusräntan eller ens skjuta upp tidpunkten för en första höjning. I stället kommer Riksbanken tvingas be om förlängt tålamod med infriandet av 2-procentsmålet, spår SEB.

”Det är inte så att inflationsmålet är i större fara på lite sikt, men det är en mellanperiod då Riksbanken kanske får lida lite till för att ha tagit i lite för mycket om lönerna”, säger Håkan Frisén.


Innehåll från P&B RiskkonsulterAnnons

Säkra verksamheten med oberoende riskanalys

Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.
Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.Foto:P&B Riskkonsulter.

För många företag kan ett längre driftstopp vara förödande. P&B Riskkonsulter erbjuder oberoende riskanalyser som hjälper företag att ta kontroll över sin riskhantering, förebygga avbrott, optimera sitt försäkringsskydd och säkra varumärket. 

– Att följa lagar och regler, till exempel när det gäller brandskydd, räcker inte för att kontrollera risker för egendomsskada och avbrott i den utsträckning som krävs idag. Försäkringbolag, ägare, kunder och andra intressenter i verksamheten förväntar sig att den verksamhetsspecifika risken har analyserats, säger Tobias Ekberg, VD på P&B Riskkonsulter.

Behålla sitt försprång  

Tobias Ekberg ser en snabbt växande efterfrågan på tjänster för effektiv och hållbar riskhantering. Utvecklingen drivs dels av ökande försäkringspremier och försäkringbolagens fokus på riskurval med ökade krav på risktekniska underlag. Men också av företag som vill undvika produktionsstörningar i en tid av Lean, Singel Sourcing, Just-In-Time och snabbfotade konkurrenter i hela världen. 

– Företagens sårbarhet för avbrott har ökat. Därför behöver alla en god bild av vilka risker som kan förebyggas alternativt försäkras bort. På så sätt blir våra tjänster inom riskhantering och kontinuitetsplanering viktiga verktyg för att utveckla interna rutiner, sänka kostnader och hålla hög kvalitet och leveranssäkerhet. I förlängningen handlar det om att förvalta sitt varumärke. 

Osäkerhet ökar kostnaderna

Den tekniska beskrivningen av risken bör vara oberoende av vem som tar fram den. Det som skiljer sig åt är hur olika parter värderar risken. 

– Otydliga eller undermåliga riskbeskrivningar innebär en osäkerhet för både försäkringstagare och försäkringsbolag. Detta kan leda till konservativa antaganden från försäkringbolagen eller missriktade åtgärder för riskkontroll hos försäkringstagaren, som i sin tur leder till ökade och onödiga kostnader.

Tobias Ekberg framhåller värdet i oberoende riskingenjörstjänster. 

– Ett relevant och trovärdigt risktekniska underlag erbjuder förutsättningarna för en transparent dialog kring risker. Då ökar också förutsättningarna för såväl optimerade åtgärder för riskkontroll som kostnader för försäkring. Det skapar bäst förutsättningar för hållbar riskhantering.

Om P&B Riskkonsulter 

Vi är oberoende specialister på industriell och försäkringsteknisk riskhantering. Våra uppdragsgivare är försäkringbolag, mäklare och försäkringstagare inom främst industri och lager.

Företaget har 15 anställda i Sverige och ingår i ett nätverk med drygt 100 riskkonsulter i hela världen.

Läs mer på pob.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med P&B Riskkonsulter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?