1515
Annons

SEB:s vd: penningtvättshärvorna smittar hela branschen

Penningtvättshärvorna i Danske Bank och Swedbank har en kraftigt negativ påverkan på hela bankbranschen.

Det säger SEB:s vd Johan Torgeby, som är ny ordförande i Bankföreningen, till Di.

Foto:Anders Wiklund/TT

Misstänkt penningtvätt har på senare tid hängt som ett mörkt moln över den nordiska banksektorn. Penningtvättsskandalen i Danske Banks DANSKE +1,02% Dagens utveckling estniska verksamhet har följts av en rad avslöjanden som visar hur även Swedbank SWED A +1,17% Dagens utveckling är djupt indraget i den gigantiska penningtvättshärvan i Baltikum. Även Nordea har avslöjats med suspekta kunder, och banken har tvingats medge att ”det har skett saker som inte borde skett”.

Ett flertal utredningar pågår nu både i Sverige och utomlands, och förtroendet för skandinaviska banker - som bland investerare uppfattats som trygga och säkra - har fått en törn. 

SEB SEB A +2,40% Dagens utveckling :s vd Johan Torgeby, som efterträtt Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen som ordförande i branschorganisationen Bankföreningen, ser att penningtvättshärvorna slår mot hela sektorn.

”Jag konstaterar att det påverkar med kraft och det är negativt. Det som banksektorn just nu har varit utsatt för kan man i min värld inte beskriva som något annat än att förtroendet ifrågasätts, och nu förväntas det en hel del svar på tal. Det kommer påverka arbetet i alla bankerna, och arbetet för Bankföreningen och alla andra intressenter, på ett märkbart sätt i framtiden”, säger Johan Torgeby till Di.

Vad kan Bankföreningen göra i den här situationen?

”Bankföreningen, som industriellt språkorgan, kan bara förklara på ett öppet och transparent sätt vad bankindustrin har för roll i samhället och vad den försöker att åstadkomma och vad bankerna faktiskt gör i den här frågan. Det är egentligen bara att vara hel, ren, rak och ärlig. Det finns ganska många frågetecken där ute, och då är det en röst som jag tror att Bankföreningen måste stå för.”

På tisdagskvällen publicerade Di uppgifter om att Finansinspektionen, FI, inom kort ska sjösätta en gränsöverskridande undersökning av penningtvättsfrågor i SEB:s baltiska verksamhet. En motsvarande undersökning avseende Swedbank startades i samband med att SVT:s ”Uppdrag granskning” i februari sände ett första program om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

FI:s biträdande generaldirektör Martin Noréus ville inte uppge om det finns indikationer på att även SEB har brustit i sitt arbete för att motverka penningtvätt, men hänvisade till att det är naturligt för FI att i det här läget även granska SEB som är en stor aktör i Baltikum.

SEB uppger att banken välkomnar FI:s undersökning.

”Givet diskussionen kring penningtvätt är det naturligt att Finansinspektionen tittar på samtliga svenska banker som bedriver verksamhet i Baltikum”, säger Frank Hojem, presschef på SEB, i ett skriftligt uttalande.

”Vi har löpande dialog med Finansinspektionen och de har inte gett uttryck för att det finns någon specifik information rörande vår verksamhet i Baltikum som föranleder denna tillsyn”, fortsätter han.

SEB:s vd Johan Torgeby har tidigare tonat ned riskerna för att även Wallenbergssfärens bank skulle vara inblandad i den baltiska penningtvättshärvan.

Så lät det även från Swedbank innan det började läcka ut interna rapporter som pekade på motsatsen. Har även SEB några interna rapporter gömda i byrålådan som pekar på misstänkt penningtvätt i Baltikum i en större skala?

”Vi har undersökt allt upp och ner, till vänster och till höger, och har relativt mycket resurser till vårt förfogande och vi har gjort det under lång tid. Jag menar inte att tona ned, utan jag menar att vara faktabaserad, och vi har inte hittat några tecken på att vi systematiskt har varit utnyttjade”, säger Johan Torgeby.

”Skulle vi hitta något som är mer av den systematiska naturen så kommer vi gå ut med det”, fortsätter han.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Inga åtgärder efter FI:s razzia-flopp

Finansinspektionens, FI:s, fiaskoartade razzia mot Swedbank ser inte ut att leda till ökade befogenheter.

Hos myndigheten själv har frågan ”aldrig varit aktuell” och finansmarknadsministern ser inget behov.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera