SEB:s kreditförluster ökar – men vd:n duckar om koppling till Nynas

Johan Torgeby, bankens vd, vill inte säga om kreditförlusterna beror på krisen i oljejätten Nynas. 

”Jag kan inte kommentera det”, säger bank-vd:n till Di TV.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Onsdagmorgonens kvartalsrapport från SEB SEB A +2,66% Dagens utveckling visade ett rörelseresultat på 7,1 miljarder kronor, bättre siffror än vad analytikerna väntat sig. Däremot ökade bankens kreditförluster till en miljard, väntat var under 500 miljoner kronor.

”Vi hade under året en nivå på mellan 400 och 500 miljoner per kvartal gällande kreditförluster. Vid fjärde kvartalet dubblades det till 1 miljard”, säger Johan Toregby till Di TV under onsdagsförmiddagen. 

De ökade kreditförlusterna hänför SEB:s vd till två specifika kundengagemang, ett i Norge och ett i Sverige. 

”Vi ska inte läsa in någonting om att den allmänna keditkvalitén i ekonomin i Sverige och Norge eller något annat land försämrats, vi hade alltså två problemkrediter.” 

Aktörer i aktiemarknaden har spekulerat i om kreditförlusterna har någon koppling till krisen i oljejätten Nynas.  Enligt vad Di har rapporterat tidigare återfinns bland andra Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea bland Nynas långivare.

”Jag kan inte kommentera enskilda kunder, utan vi får hålla oss till att det rör sig ett svenskt och ett norskt engagemang”, säger Johan Torgeby. 

Vad som skulle kunna hända om Nynas går i konkurs är inget som Johan Torgeby oroar sig över. 

”Vi har en välkapitaliserad bank med korrekta reserveringar efter bästa förmåga. Vi är väldigt nöjda med den här förväntade kreditförlustnivån som vi har sett.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?