SEB påbörjar gigantisk flytt till miljardfastighet

Vit, stor och avlång. Som ett minne från före krisen på 90-talet ringlar sig den S-formade byggnaden fram i Rissne. I 25 år har SEB huserat i området. Mer eller mindre ensamma. Nu överger storbanken kolossen för att flytta till nya lokaler.

Bild:SEB

I helgen går det första flyttlasset från Rissne. Siktet är ställt mot Solna och Arenastaden, dit upp emot 4.500 personer ska flytta till SEB SEB A +2,07% Dagens utveckling :s nya bankkontor. Bakom sig lämnar banken komplexet Bankhus 90. En kontorsbyggnad som varit del av Rissnes stadsbild sedan 90-talet.

Det var bara 25 år sedan som SEB tog initiativet att flytta ut från Stockholms innerstad. Förhoppningen med Bankhus 90 var att få ett nytt nav där alla medarbetare fanns under ett tak, och att stora delar av Företagsstockholm skulle följa efter till området. Så blev dock inte fallet. Bankkrisen kom och Nordbanken, som också tänkt flytta ut, gick i konkurs. Visserligen uppfördes andra kontorsbyggnader utanför Stockholms stadskärna. Men inte i Rissne.

”Vi blev ju ganska ensamma därute till slut”, säger Viveka Hirdman-Rydberg, kommunikationsdirektör på SEB när hon tänker tillbaka på flytten.

Innan utflyttningen till Rissne satt SEB på flera olika ställen i huvudstaden. Enligt Viveka Hirdman-Rydberg lyckades SEB-personalen fylla en hel Hötorgsskrapa med sin personal som huserade i olika inhyrda lokaler i innerstaden. Något som fick den dåvarande bankledningen att blicka mot Stockholms utkanter.

”Därför lät man bygga Bankhus 90 ute i Rissne. Idag är området nästan som ett öde Gärdet, men då var tanken att det skulle bli en kontorsmiljö i området. Istället hamnade de andra företagen ute i Kista”, säger hon.

Trots flytten ut till komplexet Bankhus 90 på 93.000 kvadratmeter, blev fortfarande inte all SEB-personal samlad under ett tak, utan fördelades över fyra kontor i Stockholm. Och i Rissne blev de milslånga korridorerna sällan en bra möjlighet för kollegorna på SEB att mötas. Något som inte håller i dagens arbetsklimat.

”Man ska inte underskatta fördelarna med att kunna ses spontant vid kaffeapparaten, eller att man sitter och talas vid. Hus byggs efter hur folk jobbar vid en viss tidpunkt och idag är arbetslivet väldigt annorlunda än det var då”, säger Viveka Hirdman-Rydberg.

Samtidigt ser hon tillbaka på delar av vistelsen i Bankhus 90 som hon kommer att sakna. Bland annat byggnadens arkitektur. Och hon är medveten om att många medarbetare inte kommer få lika nära till jobbet i och med flytten.

”Men den stora vinsten blir ändå att gå från 4 fastigheter som vi har nu, till att gå till 2 fastigheter. Över 4.500 människor kommer till slut flytta in till Arenastaden”, säger hon.

Den nya lokalen i Solna har allt som Bankhus 90 inte kunde erbjuda. För de anställda kommer det finnas tillgång till gymnastiksal, motionshall, 1.200 cykelparkeringar, en hörsal och en cykeldusch. Samt två restauranger, ett café och massvis med konstverk.

"Vi har verkligen viljat skapa moderna, nya, öppna former av arbetsytor för våra medarbetare. Vi har gjort en stor investering i samtida nordisk konst till ett värde för 50 miljoner kronor", säger Viveka Hirdman-Rydberg

Solnabyggnaden ska också vara miljövänlig och har 1.000 kvadramtmeter solceller och en låg energiförbrukning. Utöver Arenastaden kommer SEB ha kvar sitt högkvarter i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Sedan många år tillbaka äger SEB inte längre Bankhus 90. Nu är RBS Nordisk Renting ägare av fastigheten, och trots att en mycket liten del av SEB:s dataverksamhet kommer att vara kvar i byggnaden vet Viveka Hirdman-Rydberg inte om någon, och i så fall vilka, ska flytta in i byggnaden efter banken.

Men en sak är säkert. SEB har lärt sig av sitt misstag. Nu flyttar de till en blomstrande kontorsmiljö, med Skandinaviens största galleria, Sveriges nationalarena och Telias huvudkontor bland några av grannarna. Vad som sker med det S-formade landmärket ute i Rissne får tiden utröna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?