Annons

SEB miljardsäljer verksamhet i Danmark

SEB säljer SEB Pensionsforsikring och SEB Administration (SEB Pension) till Danica Pension, ett dotterbolag till Danske Bank.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det totala värdet av affären uppgår till 6,5 miljarder danska kronor och består av en köpeskilling om 5 miljarder och en extrautdelning innan stängning av affären på 1,5 miljarder. Utöver utdelningen fick SEB SEB A +1,2% Dagens utveckling en utdelning om 1,1 miljarder danska kronor under det första halvåret 2017.

Vid tredje kvartalets slut uppgick tillgångar under förvaltning till 103 miljarder danska kronor och verksamheten genererade ett nettoresultat på 389 miljoner för perioden januari till september 2017.

Affärens effekt på de finansiella nyckeltalen för SEB, på pro forma-basis per september 2017, påverkas marginellt. Kärnprimärkapitalkvoten förbättras med 0,60 procentenheter och vinsten per aktie minskar marginellt. Försäljningen minskar också SEB:s marknadsrisk, skriver banken.

I september 2017 svarade SEB Pension i Danmark för 3 procent av SEB:s totala intäkter, 2 procent av kostnaderna och för 7 procent av tillgångar under förvaltning.

Försäljningen är villkorad av myndighetsgodkännanden samt vissa gängse separationsaktiviteter. Affären beräknas stängas under sommaren 2018.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?