1515

SEB hyllar Saab - aktien rusar

SEB köprekommenderar Saab.

Det har fått aktien att rusa, den var på torsdagsförmiddagen upp över 6 procent.

 

Ett Jas 39C under uppvisning i Sverige 2016.
Ett Jas 39C under uppvisning i Sverige 2016.Bild:TT

Ökande politiska spänningar har fått de globala militärutgifterna att vända upp, och Saab har börjat överträffa marknadstillväxten tack vare ett välinvesterat och konkurrenskraftigt erbjudande.

Det skriver SEB i sin köprekommendation av försvarskoncernen, där riktkursen sätts till 425 kronor baserat på en diskonterad kassaflödesanalys i ett basscenario där rörelseresultatet spås växa med 16 procent per år under 2017-2021 (SME: +19,8% 2017-2020).

Skulle Saab få igenom fem stororder, något SEB åsätter 25 procents sannolikhet för, är värdet 465 kronor: 40 kronor mer, eftersom nuvärdet av de eventuella beställningarna beräknas till 161 kronor. I SME Direkts konsensus per den 2 mars, med fyra bidrag (inte SEB), är riktkursen 462 kronor.

De fem hägrande projekten är ytterligare Gripenorder, luftvärnssystem till Indien, skolflygplan till USA, och potentiella exportorder på ubåten A26.

Vad gäller den på senare tid nedslående svaga rörelsemarginalen tror SEB på bättre hävstång från ökad försäljning framöver, och att bruttomarginalen är nyckeln.

Banken noterar även att EV/ebitda-multiplarna för 2018-2019 är 13-22 procent lägre än sektorkollegorna, något som anses vara obefogat givet Saabs starka tillväxtprofil.

Den organiska tillväxten estimeras till 6-7 procent fram till år 2021 (SME: 7,1% 2017-20).

Strax före klockan 10 var Saab-aktien upp nästan 6 procent till 387 kronor, mest bland storbolagen på en lätt stigande börs.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?