Annons

SEB ger ut sin första gröna obligation

Storbanken SEB har gett ut sin första egna gröna obligation. De 500 miljoner euro, eller närmare 5 miljarder kronor, som togs in öronmärks nu för lån till gröna satsningar.

Det uppger banken på sin hemsida.

De gröna lånen kommer i det första skedet att erbjudas till stora företag och institutioner, kommuner och landsting samt bostadsrättsföreningar.

De lån som kan kvalificera sig som gröna handlar om tydligt definierade projekt inom förnyelsebar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter, rena transporter, vatten och avloppshantering, avfallshantering, hållbart skogsbruk och rening av luft.

De finansiella villkoren för gröna obligationer och gröna lån är desamma som för övriga obligationer och lån.

"Vid all kreditgivning kommer vi att föra en dialog om gröna initiativ med kunderna. Det är ett sätt att bidra till ökad medvetenhet om miljöfrågor", säger Joachim Alpen som är chef på SEB:s division Stora företag och finansiella institutioner.

Miljöaspekten i SEB:s gröna finansiering kvalitetssäkras av klimat- och miljöforskningsinstitutet Cicero, genom deras expertnätverk av oberoende universitet. Vidare granskar revisionsföretaget PwC att SEB:s processer och system för att avgränsa grön upplåning och utlåning är rigorös och förenlig med bankens gröna ramverk, heter det.

Gröna obligationer har blivit vanligare på senare tid.

I december meddelades att regeringen kommer att tillsätta en utredning med uppdrag att kartlägga hur marknaden för gröna obligationer kan främjas.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?