SEB-chefen om uppskjutna utdelningen: Handlar om politik och moral

SEB har valt att skuta upp sin årsstämma och beslutet om årets utdelning.

I Ekots lördagsintervju säger vd Johan Torgeby att det finns tillräckligt med pengar för att dela ut till aktieägarna men att det handlar om ”politik, etik och moral”.

”Jag kommer ha en diskussion med styrelsen”, säger han. 

Johan Torgeby.
Johan Torgeby.Foto:Jack Mikrut

SEB SEB A -1,5% Dagens utveckling :s vd Johan Torgeby gästade Ekots lördagsintervju med fokus på de effekter coronaviruset har haft hittills på ekonomin och hur SEB som storbank tacklar situationen.

”Det är särskilt obehagligt eftersom problemet inte är likt någonting vi tidigare har upplevt. Vi är vana vid finanskriser och it-bubblor, starka fenomen när något har gått fel, det har blivit en obalans som måste rättas till och det är smärtsamt. Den här gången ser det inte ut så, det är en pandemi i botten. Positiva tecken är experterna som säger att det är ett övergående fenomen”.

Negativa tecken är den ekonomiska psykologin, menar SEB:s vd.

”När du inte vet de negativa konsekvenserna av det du ser framför dig är det hög risk att du blir irrationell, du får en irrationell rädsla vilket kan resultera i att du tar irrationella fundamentala långtgående beslut, att till exempel stänga ett land, att ransonera och annat. Och det är mänskligt, men finansmarknaden reagerar ju jättefort.”

SEB är beredd att ta hand om sina kunder när det handlar om att ”övervintra”. Amorteringsfria lån och extra likviditet för att betala löner och hyror är verktyg storbanken kommer att ta till. Men inte alla som drabbats ekonomiskt av corona kommer att kunna få hjälp, menar Johan Torgeby. Det måste finnas en hållbar plan för återbetalning. 

”Att låna pengar är inte lösningen på alla problem. Det finns lätt en sådan tendens, att man går och skuldsätter sig. Det finns en stor del av ekonomin som inte ska använda skuldsättning som recept på att fixa det här. Men har man möjlighet att låna pengar och ser en normalisering bortom denna punkt, då finns de goda möjligheter i dag.”

Vilka kan inte räkna med att få hjälp?
”De som inte har förmåga att betala igen sin skuld. Vi vill inte låna ut pengar nu till företag och privatpersoner som inte borde låna pengar, då kommer du göra skadan värre, kanske permanent. Vi vill inte skapa en icke ansvarsfull och osund utlåningskultur.”

I torsdags meddelande SEB att banken skjuter upp sin årsstämma och att utdelningsförslaget ska ”utvärderas”. På frågan om Johan Torgeby vill använda utdelningspengarna för att kunna låna ut mer till kunder blir svaret att det är en fråga för styrelsen.

”Tanken var att betala ut en utdelning i morgon, den har vi skjutit på för att vi vill ha mer information. Finansinspektionen har gjort bra saker och nu har vi som banksystem 1.000 miljarder kronor i kraft för att kunna stödja om det skulle behövas. Vi måste förvänta oss en kraftigt stigande efterfrågan på kapital och krediter.” 

Har ni så mycket pengar att ni skulle kunna dela ut till aktieägarna?
”I dag, absolut. Men det finns båda politik, etik och moral att ta hänsyn till.” 

 

 

 


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?