ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB-chefen om uppskjutna utdelningen: Handlar om politik och moral

  • Johan Torgeby. Foto: Jack Mikrut

SEB har valt att skuta upp sin årsstämma och beslutet om årets utdelning.

I Ekots lördagsintervju säger vd Johan Torgeby att det finns tillräckligt med pengar för att dela ut till aktieägarna men att det handlar om ”politik, etik och moral”.

”Jag kommer ha en diskussion med styrelsen”, säger han. 

SEB:s vd Johan Torgeby gästade Ekots lördagsintervju med fokus på de effekter coronaviruset har haft hittills på ekonomin och hur SEB som storbank tacklar situationen.

”Det är särskilt obehagligt eftersom problemet inte är likt någonting vi tidigare har upplevt. Vi är vana vid finanskriser och it-bubblor, starka fenomen när något har gått fel, det har blivit en obalans som måste rättas till och det är smärtsamt. Den här gången ser det inte ut så, det är en pandemi i botten. Positiva tecken är experterna som säger att det är ett övergående fenomen”.

Negativa tecken är den ekonomiska psykologin, menar SEB:s vd.

”När du inte vet de negativa konsekvenserna av det du ser framför dig är det hög risk att du blir irrationell, du får en irrationell rädsla vilket kan resultera i att du tar irrationella fundamentala långtgående beslut, att till exempel stänga ett land, att ransonera och annat. Och det är mänskligt, men finansmarknaden reagerar ju jättefort.”

SEB är beredd att ta hand om sina kunder när det handlar om att ”övervintra”. Amorteringsfria lån och extra likviditet för att betala löner och hyror är verktyg storbanken kommer att ta till. Men inte alla som drabbats ekonomiskt av corona kommer att kunna få hjälp, menar Johan Torgeby. Det måste finnas en hållbar plan för återbetalning. 

”Att låna pengar är inte lösningen på alla problem. Det finns lätt en sådan tendens, att man går och skuldsätter sig. Det finns en stor del av ekonomin som inte ska använda skuldsättning som recept på att fixa det här. Men har man möjlighet att låna pengar och ser en normalisering bortom denna punkt, då finns de goda möjligheter i dag.”

Vilka kan inte räkna med att få hjälp?
”De som inte har förmåga att betala igen sin skuld. Vi vill inte låna ut pengar nu till företag och privatpersoner som inte borde låna pengar, då kommer du göra skadan värre, kanske permanent. Vi vill inte skapa en icke ansvarsfull och osund utlåningskultur.”

I torsdags meddelande SEB att banken skjuter upp sin årsstämma och att utdelningsförslaget ska ”utvärderas”. På frågan om Johan Torgeby vill använda utdelningspengarna för att kunna låna ut mer till kunder blir svaret att det är en fråga för styrelsen.

”Tanken var att betala ut en utdelning i morgon, den har vi skjutit på för att vi vill ha mer information. Finansinspektionen har gjort bra saker och nu har vi som banksystem 1.000 miljarder kronor i kraft för att kunna stödja om det skulle behövas. Vi måste förvänta oss en kraftigt stigande efterfrågan på kapital och krediter.” 

Har ni så mycket pengar att ni skulle kunna dela ut till aktieägarna?
”I dag, absolut. Men det finns båda politik, etik och moral att ta hänsyn till.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer