Annons

SEB ändrar sin prognos – då ska Riksbanken höja räntan

Det svaga utfallet för januari-inflationen, i kombination med ett mjukt tonläge från flera Riksbankschefer, gör att SEB justerar sin prognos om när Riksbanken höjer reporäntan för första gången till december, från september.

Det skriver SEB:s seniorekonom Olle Holmgren i ett kundbrev på fredagen.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Bild:Anders Wiklund/TT

Efter det oväntat låga utfallet för januariinflationen har SEB SEB A -0,78% Dagens utveckling blivit mer övertygade om att KPIF-inflationen exklusive energi kommer att bli lägre än Riksbankens prognos i år

"Utan en stark återhämtning för inflationen förefaller en räntehöjning i september nu osannolik och vi flyttar därför vår (prognos om en) första räntehöjning till december i år", skriver Olle Holmgren.

Han konstaterar att protokollet från Riksbankens feberuari-möte som väntat fokuserade på om nedrevideringen av inflationsprognosen också borde motivera en nedjustering av räntebanan.

"Och även om ingen av direktionsledamöterna direkt röstade för det alternativet verkar alla ledamöterna, utom (Henry) Ohlsson… ha varit relativt nära att göra det, med vissa skillnader mellan ledamöterna", skriver Olle Holmgren.

Han tillägger att "nyckel-ledamöter", som Stefan Ingves, Kerstin af Jochnick och Cecilia Skingsley, upprepade tidigare budskap om att uppgången i inflationen ännu är bräcklig, och att nedåtöverraskningar i inflationen är mer problematiska än uppåtöverraskningar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?