Annons

Se upp för fällorna när du hyr ut i andra hand

För den som hyr ut i andra hand gäller det att hålla koll på hyresgästerna, skatter och regler. Annars riskerar man att åka på en skattesmäll, få bostaden förstörd eller – i värsta fall –  bli vräkt.

Di listar vad du ska tänka på innan du lämnar över nycklarna.

Det finns en rad saker att tänka på innan du lämnar över nycklarna.
Det finns en rad saker att tänka på innan du lämnar över nycklarna.Bild:Colourbox

Att hyra ut i andra hand är ett populärt sätt att få in slantar för en outnyttjad bostad, inte minst under sommarmånaderna. Annonserna duggar tätt på sajter som Airbnb och Blocket.

Men det gäller att ha koll på reglerna. För att hyra ut i andra hand krävs alltid ett tillstånd från hyresvärden eller från bostadsrättsföreningens styrelse. Och tillståndet behövs även om det bara handlar om att hyra ut ett par dagar under semestern.

”Längden spelar egentligen ingen roll. Om man hyr ut lägenheten utan att själv befinna sig i den är det en andrahandsuthyrning, och då krävs tillstånd. Om man däremot hyr ut ett rum till en inneboende behövs inget tillstånd alls”, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

För den som bor i hyresrätt och blir påkommen med att hyra ut utan tillstånd kan konsekvenserna bli ödesdigra. I sista hand väntar uppsägning av kontraktet och vräkning.  

”Men först måste hyresvärden informera den som bor i första hand om att det är en otillåten uthyrning. Rättar man sig då riskerar man inte hyresrätten”, säger Susanna Skogsberg.

I princip samma sak gäller för bostadsrätter. Den som inte följer styrelsens uppmaning att avbryta en otillåten andrahandsuthyrning riskerar att få nyttjanderätten till lägenheten uppsagd.

En annan risk med andrahandsuthyrning är att bostaden lämnas tillbaka i dåligt skick. Då gäller det att ställa krav på den som orsakat skadorna.

”Den som hyrt ut i andra hand måste kunna visa att något har gått sönder under hyrestiden. Om man sedan inte får ut den ersättning man kräver får man helt enkelt gå till domstol”, säger Susanna Skogsberg.

Också om hyresgästen struntar i att betala hyran kan tingsrätten vara det enda alternativet. 

”Är man överens med hyresgästen om att hyran inte har betalats kan man vända sig direkt till Kronofogden. Annars är det återigen domstolen som gäller. Och det är först när man har fått en dom som man kan få hjälp med avhysningen, vilket kan ta ganska lång tid”, säger Susanna Skogsberg.

Osäkerheten kring andrahandsuthyrning har gett upphov till en ny marknad. Nya tjänster, som Samtrygg och Qasa, har som affärsidé att förmedla hyresgäster åt andrahandsuthyrare och vice versa.

”Andrahandsmarknaden är ganska stökig. Det krävs mycket energi för att man på egen hand ska kunna känna sig trygg med att man hyr ut till en bra person. Sedan finns det också många regler som kan vara svåra att få grepp om, vilket avskräcker många från att hyra ut”, säger Qasas marknadschef, Matti Tosti. 

Qasa genomför kreditkontroller av potentiella hyresgäster åt den som vill hyra ut. Skulle hyresgästen senare ändå visa sig ovillig att betala, har bolaget en betalningsgaranti på två månader.

”Vi är som en tredje part som hyresvärden kan vända sig till om något går snett”, säger Matti Tosti.

Men smakar det så kostar det. Både Qasa och Samtrygg tar procentavgifter på hyresintäkterna.

En annan detalj som är viktig att hålla koll på är skatten. I Sverige är det skattefritt att tjäna upp till 40.000 kronor per år på privatuthyrning av en lägenhet. För hus är summan något högre, 50.000 kronor per år.

Den som drar in mer än så måste deklarera uthyrningen, som beskattas som kapitalinkomst. Annars kan skattesmockan bli tung.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?