1515

Se upp för fällorna när du hyr ut i andra hand

För den som hyr ut i andra hand gäller det att hålla koll på hyresgästerna, skatter och regler. Annars riskerar man att åka på en skattesmäll, få bostaden förstörd eller – i värsta fall –  bli vräkt.

Di listar vad du ska tänka på innan du lämnar över nycklarna.

Det finns en rad saker att tänka på innan du lämnar över nycklarna.
Det finns en rad saker att tänka på innan du lämnar över nycklarna.Bild:Colourbox

Att hyra ut i andra hand är ett populärt sätt att få in slantar för en outnyttjad bostad, inte minst under sommarmånaderna. Annonserna duggar tätt på sajter som Airbnb och Blocket.

Men det gäller att ha koll på reglerna. För att hyra ut i andra hand krävs alltid ett tillstånd från hyresvärden eller från bostadsrättsföreningens styrelse. Och tillståndet behövs även om det bara handlar om att hyra ut ett par dagar under semestern.

”Längden spelar egentligen ingen roll. Om man hyr ut lägenheten utan att själv befinna sig i den är det en andrahandsuthyrning, och då krävs tillstånd. Om man däremot hyr ut ett rum till en inneboende behövs inget tillstånd alls”, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

För den som bor i hyresrätt och blir påkommen med att hyra ut utan tillstånd kan konsekvenserna bli ödesdigra. I sista hand väntar uppsägning av kontraktet och vräkning.  

”Men först måste hyresvärden informera den som bor i första hand om att det är en otillåten uthyrning. Rättar man sig då riskerar man inte hyresrätten”, säger Susanna Skogsberg.

I princip samma sak gäller för bostadsrätter. Den som inte följer styrelsens uppmaning att avbryta en otillåten andrahandsuthyrning riskerar att få nyttjanderätten till lägenheten uppsagd.

En annan risk med andrahandsuthyrning är att bostaden lämnas tillbaka i dåligt skick. Då gäller det att ställa krav på den som orsakat skadorna.

”Den som hyrt ut i andra hand måste kunna visa att något har gått sönder under hyrestiden. Om man sedan inte får ut den ersättning man kräver får man helt enkelt gå till domstol”, säger Susanna Skogsberg.

Också om hyresgästen struntar i att betala hyran kan tingsrätten vara det enda alternativet. 

”Är man överens med hyresgästen om att hyran inte har betalats kan man vända sig direkt till Kronofogden. Annars är det återigen domstolen som gäller. Och det är först när man har fått en dom som man kan få hjälp med avhysningen, vilket kan ta ganska lång tid”, säger Susanna Skogsberg.

Osäkerheten kring andrahandsuthyrning har gett upphov till en ny marknad. Nya tjänster, som Samtrygg och Qasa, har som affärsidé att förmedla hyresgäster åt andrahandsuthyrare och vice versa.

”Andrahandsmarknaden är ganska stökig. Det krävs mycket energi för att man på egen hand ska kunna känna sig trygg med att man hyr ut till en bra person. Sedan finns det också många regler som kan vara svåra att få grepp om, vilket avskräcker många från att hyra ut”, säger Qasas marknadschef, Matti Tosti. 

Qasa genomför kreditkontroller av potentiella hyresgäster åt den som vill hyra ut. Skulle hyresgästen senare ändå visa sig ovillig att betala, har bolaget en betalningsgaranti på två månader.

”Vi är som en tredje part som hyresvärden kan vända sig till om något går snett”, säger Matti Tosti.

Men smakar det så kostar det. Både Qasa och Samtrygg tar procentavgifter på hyresintäkterna.

En annan detalj som är viktig att hålla koll på är skatten. I Sverige är det skattefritt att tjäna upp till 40.000 kronor per år på privatuthyrning av en lägenhet. För hus är summan något högre, 50.000 kronor per år.

Den som drar in mer än så måste deklarera uthyrningen, som beskattas som kapitalinkomst. Annars kan skattesmockan bli tung.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?