ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2018

S vill höja pensionerna - arbetsgivarna ska betala mer

Socialdemokraterna vill stärka pensionssystemet, uppger statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff vid Roma äldreboende.

S går till val på att höja snittpensionen med 1.000 kronor i månaden genom att arbetsgivare ska få betala in 15 miljarder kronor mer till  pensionssystemet ”Vanliga löntagare ska ha bra och trygga pensioner”, säger statsminister Stefan Löfven. 

Socialdemokraterna kommer att ta med sig förslaget till Pensionsgruppen efter sommaren. Målet är att pensionen ska vara 70 procent av slutlönen, enligt Stefan Löfven (S). 

"Pensionerna är för låga och de kommer att bli allt lägre med tiden om vi inte gör någonting. Arbetslivet har inte förlängts i samma takt som livslängden”, säger han. 

 Förslaget är att pensionsavgiften höjs med 1,29 procentenheter till 18,5 procent av lönen. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det handlar om en ”engånghöjning” 

"Det innebar över 1.000 kr mer i månaden per genomsnittspensionär”, säger hon. 

 I kronor motsvarar höjningen 15 miljarder kronor om året – ett belopp som är tänkt att betalas av arbetsgivarna. 

”Jag tror att de allra flesta arbetsgivare ser behov av att deras anställda ska ha en rimlig pension när de går i pension”, säger Magdalena Andersson. 

Stefan Löfven går samtidigt till attack mot alliansen i frågan om pensionärernas ekonomiska ställning och upprepar mantrat att jobbskatteavdragen i själva verket är en straffbeskattning av pensionärerna.

”Pensionärerna sattes på undantag under åtta år med en borgerlig regering. Misslyckandet med arbetslösheten gjorde att bromsen slog till tre gånger”, säger han. 

Socialdemokraterna beräknar att avgiftshöjningen kan genomföras under mandatperioden.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer