1515
Annons

Valet 2022

Se Magdalena Anderssons tal i Almedalen

S-ledaren är först ut på scenen i Visby under årets Almedalsvecka. Di TV sänder direkt med start klockan 19.00.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Så mycket kan opinionen svänga i spurten

Med mindre än en månad kvar till valet är det helt jämnt i opinionen.

Di:s genomgång visar att stora förändringar kan ske under de sista skälvande veckorna och partierna laddar nu inför den avgörande slutspurten.

Partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).
Partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).Foto:Jesper Frisk; Jack Mikrut; TT

Socialdemokraterna gjorde rejäla framsteg i valet 2018, där man hämtade hem flera procentenheter av väljarna i valkampanjens slutskede.

Partisekreterare Tobias Baudin är optimistisk inför årets slutspurt.

”Vi har aldrig haft så bra fart i våra valarbetare runt om i hela landet. Det är en enormt positiv stämning”, säger han.

Tobias Baudin tror att det politiska ledarskapet kommer att väga tungt i årets val.

”Här har Magdalena Andersson visat sig som en väldigt kompetent och handlingskraftig statsminister. Det är jag övertygad om kommer att fälla avgörandet”, säger han.

Miljöpartiet har länge plågats av låga opinionssiffror, men under sommaren har det ljusnat och partiet ligger nu över riksdagsspärren.

Och MP gör bäst i att ha viss marginal. Under samtliga val sedan 2010 har partiet backat i valspurten.

MP:s partisekreterare Katrin Wissing anser att MP anno 2022 är bättre rustat för att hålla i väljarna till valdagen eftersom partiet försökt bredda sig.

”Vi vet att klimat och miljö är viktigt för många, men när man står där på valdagen med sin enda röst är också andra frågor viktiga. Vi har blivit bättre på att påminna om att vi driver så mycket mer”, säger hon.

Sverigedemokraterna gjorde en bra slutomgång i valet 2014 och växte med 3,4 procentenheter, men under 2018 blev det istället ett ras med 2,7 procentenheter.

Partisekreterare Richard Jomshof säger att partiets trogna väljare har ökat, men att man nu slåss om rörliga väljare med flera andra partier.

En huvuduppgift för SD är nu därför att visa att man kan vara med och ta ansvar för den politik som en framtida regering för.

”Väljare vet att vi kan vara ett oppositionsparti, men de kan inte lita på att vi kan vara med och styra. Därför måste vi styra kommuner och sitta i en regering på ett eller annat sätt för att visa att vi har den mognaden och viljan”, säger han.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tror att ett maktskifte ligger inom räckhåll och säger att han känner optimism inför spurten.

”Vi uppfattar att det finns en växande efterfrågan på förändring i väljarkåren och det tycker jag ger oss goda förutsättningar”, säger han.

”En styrka för både Moderaterna som parti och vår sida inför spurten är att vi har ett samlat lag mot ett väldigt splittrat på andra sidan.”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Gunnar Strömmer tror också att Centerpartiets beslut att ställa sig bakom Magdalena Andersson (S) som statsminister kan vara en fördel.

”Det är ett viktigt besked till väljare som är liberalt sinnade men som vill se ett regeringsskifte. Det tror jag kan ge vår sida en möjlighet att vinna väljare”, säger han.

Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påpekar att det historiskt skett små förändringar i slutskeden av val där ställningarna har varit mycket jämna.

”Om regeringsfrågan verkligen står på spel så brukar utrymmet för stora spurtar minska”, säger han.

I och med att läget just nu är mycket jämnt bör partier som hoppas på stora uppgångar på upploppet därmed justera sina förväntningar – om inget oförutsett händer.

”Spurtarna har tidigare inte legat i korten. De är oväntade och självklart skulle det kunna komma något sådant, till exempel en skandal som gör att ett parti tappar mycket. Men det är mer osannolikt i en sådan här tight valrörelse”, säger Jan Teorell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera