1515
Annons

Se Folkhälsomyndighetens presskonferens

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB håller presskonferens om pandemins utveckling i Sverige.

Foto:TT

Samtliga regioner rapporterar en förväntad försämring av läget på både kort sikt, 2-4 dagar, och på lång sikt, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

”Det signalerar ett allvar i situationen och att pandemin nu drabbar hela riket väldigt hårt.”

Ytterligare 39 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget har nu 13.660 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 876.506 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har allt som allt 2.119.890 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1.495.026 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 18,3 procent av den vuxna befolkningen. 624.864 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,6 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera