ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Se den nya tågstationen före alla andra

På måndag öppnar Citybanan, en sex kilometer lång bana som löper mellan Solna och Stockholm Södra. Men resan mot en bättre kollektivtrafik har kantats av tragedier.

På måndag morgon avgår de första tågen från de två nya stationerna, Stockholm City och Stockholm Odenplan. Stationerna ersätter de två gamla tunnelbanestationerna Stockholm Centralstation och Karlberg som nu läggs ner.

Det är Trafikverket som har ansvarat för bygget som syftar till att göra det lättare för fler att resa kollektivt. Men för pendlare från Karlberg innebär nedläggningen av stationen en lite längre sträcka till det påkostade Stockholm Odenplan. Även busstrafiken kan komma att påverkas.

”Stockholms kollektivtrafik är ett integrerat system så förbättringarna i tågtrafiken underlättar även för bussresenärerna. Men det innebär också att vi kommer behöva matcha buss och tåg på bättre sätt, och vi kommer att behöva utveckla busstrafiken så småningom”, säger Kristoffer Tomsons, trafiklandstingsråd i Stockholm.

Under fredagens inofficiella invigning av den utsmyckade Stockholm Odenplan avslöjade Kristoffer Tomsons ett förslag på en utökad pendeltågstrafik.

”Förändringarna skulle innebära att pendeltågstrafiken skulle öka med 70 avgångar om dagen,”, säger han och tillägger att det nu är upp till Trafikverket att avgöra om förändringarna sätts i verket.

Projektet drogs igång 2007 och har kostat nästan 17 miljarder kronor att genomföra.

”Vi har hållit oss inom budget och tidsram. Vi kommer erbjuda stockholmarna, och besökare, en tätare och säkrare tågtrafik”, säger Kristoffer Tomsons.

Trots stolta ord från ledningen så finns det flera tragiska förluster i projektet. Sex människor involverade i projektet har fått sätta livet till under byggandet av den nya banan.  Utöver dessa tragedier har 150 skadeanmälningar gjorts och nästan 1.000 tillbud rapporterats.

”Vi måste fortsätta att följa upp hur och varför sådana olyckor kan förekomma. Det är viktiga lärdomar nu när vi ska bygga ut tunnelbanan”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies