1515
Annons

SD:s uppmaning: Fäll vårbudgeten

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt riktar en uppmaning till alliansen att förhandla ihop sig om budgeten.

Foto:Jessica Gow/TT

Tillskotten till vården och rättsväsendet i regeringens budget tycker SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt är bra.

”Vi kommer att presentera mer omfattande sådana satsningar i vårt budgetförslag”, säger han.

Han ser samtidigt stora besparingsmöjligheter på migration och integration jämfört med regeringens budget. 

”Trots en anpassad retorik att man tar ansvar och att man har blivit tuffare i invandringspolitiken så ligger utgifterna kvar på mycket höga nivåer”, säger han. 

Nu uppmanar Oscar Sjöstedt allianspartierna att prata ihop sig och stoppa regeringens sista budget före valet.

”Jag tycker inte att den ska passera kammaren. Jag tycker seriöst att allianspartierna ska fundera på om de inte borde samla sig”, säger han och pekar på att en sådan politisk markering inte skulle utlösa ett nyval.

Göran Perssons pekade i en intervju med DI häromdagen på att Sverige riskerar att hamna i en ”perfekt storm” den dag landet går in i en lågkonjunktur samtidigt som räntorna är extremt låga. Oscar Sjöstedt håller med.

”Han har en bra poäng”, säger han och spår att det finns en överhängande risk att räntevapnet  saknas i nästa lågkonjunktur.

”Då faller allt det ansvaret i praktiken på finansministern och då kommer det inte att vara kul att vara finansminister”, säger han. 


Mer stöd till grönare transporter i vårbudget

Regeringen fyller på med mer pengar för att flytta godstransporter från väg till järnväg och för att ge elbilsköpare en klimatbonus.

Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Transportsektorn står för runt en tredjedel av koldioxidutsläppen i landet och är en kritisk punkt om Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Redan i dag kan tågoperatörer få en miljökompensation när godstrafik flyttas från väg till järnväg och sjöfart. I vårändringsbudgeten, som presenteras den 19 april, kommer regeringen att föreslå att den mer än fördubblas i år med ett tillskott på 697 miljoner kronor.

– Vi måste säkerställa att transporter i Sverige sker på ett hållbart och grönt sätt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Känt sedan tidigare är att regeringen tillför 3,9 miljarder för att fylla på klimatbonusen. Den som köper en elbil får där ett stöd på 70 000 kronor. Årets pengar – 3,5 miljarder – tog slut redan i början av året.

– Klimatbonusen driver på elektrifieringen och minskar också utsläppen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Hon räknar med att förslaget att stärka klimatbonusen går igenom i riksdagen.

– Jag räknar med att vi får stöd i det här, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?