ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

SD:s besked: Står bakom misstroende mot Nordmark

  • Oscar Sjöstedt (SD) och Eva Nordmark (S). Foto: TT

Sverigedemokraterna kommer att ställa sig bakom en eventuell misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Det säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till Di.

På torsdagen löper tidsfristen ut, när det gäller Vänsterpartiets hot att rikta ett misstroende mot Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsministern har gjort flera utspel de senaste veckorna för att blidka kritikerna, men beskedet från V var så sent som på onsdagen att det inte räcker.

Ett besked från Vänsterpartiet väntas under torsdagen och om man håller fast vid sitt hot, så hänger Eva Nordmarks framtid på hur de övriga oppositionspartierna agerar.

Från Sverigedemokraterna kommer redan nu beskedet att de kommer att ställa sig bakom en eventuell misstroendeförklaring.

”Vi ställer oss självklart bakom ett sådant misstroende och skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd, inklusive regeringschefen”, säger Oscar Sjöstedt.

Även Sverigedemokraterna anser att Arbetsförmedlingen behöver reformeras i grunden och precis som regeringen och de två stödpartierna vill SD öppna upp för privata aktörer.

Men SD är starkt kritiska till hur processen går till.

”Man har börjat i fel ände, när man börjar lägga ned en massa kontor på landsbygden”, säger Oscar Sjöstedt och fortsätter:

”Hela processen är klantigt utredd och förberedd och då blir det ett hafsverk.”

För att lägga ett skarpt misstroende behöver Vänsterpartiet stöd av ett annat parti, eftersom de egna mandaten i riksdagen inte räcker till.

Partiledaren Jonas Sjöstedt har sagt sig vilja göra upp med Moderaterna, och om V vill gå vidare kan avgörandet till slut hamna hos M.

Men Oscar Sjöstedt tvivlar på att Vänsterpartiet verkligen vill fälla Eva Nordmark.

”Moderaterna och Kristdemokraterna har ändå visat på senare tid att de är beredda att löpa linan ut, men det har inte Vänsterpartiet gjort. Så jag tror att det kommer att sluta med någon form av halvmesyr”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer