1515
Annons

SD vill reformera EU – skippar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen – utan för att reformera den inifrån.

Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.
Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.Foto:TT

"Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt", står det i den nya valplattformen som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

”I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på”, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Han flaggar dock för några mindre justeringar innan valplattformen blir definitiv.

Sverigedemokraterna har tidigare velat lämna EU. Jimmie Åkesson sade i fjol att Sverige borde folkomrösta om det den kommande mandatperioden.

”EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting”, sade han då till Dagens industri.

Nu låter det annorlunda.

”Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån”, säger SD-ledaren på pressträffen.

”Det finns en bild av att Sverigedemokraterna är ett protektionistiskt parti som vill bygga murar kring Sverige och isolera Sverige från övriga världen och övriga Europa. Så har det aldrig varit”.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

”Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare”, säger han.

”Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med”.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att "stoppa fortsatt maktöverföring till Bryssel", bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även kraftigt minska EU-avgiften och säger nej att Sverige ska vara med i bankunionen.

”Det ser vi inget mervärde i”, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

SD är emot förslag om att införa beskattningsrätt för EU, vilket framför allt rör bolagsskatten.

”Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga”, säger Sjöstedt.

Sverigedemokraterna tillhör för närvarande den EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR i Europaparlamentet, med bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna. Hur det blir framöver kan SD-ledaren inte svara på.

”Hur de här gruppkonstellationerna kommer att se ut efter valet vet vi inte”, säger Jimmie Åkesson.

Han utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.

”Väldigt många partier och starka krafter i Europa i dag vänder sig emot den här federalismen som nyliberaler och vänsterliberaler driver. Det är den vi ska ta kampen mot. Om vi sedan gör det tillsammans med andra partier som vi normalt sett samarbetar med eller om det är med Jonas Sjöstedts parti, till exempel, det spelar inte mig någon roll”.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så hjälper Schneider Electric företag att sätta upp och efterleva sin hållbarhetsstrategi

Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.
Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.

Bara sju procent av företagen i världen lyckas följa sina hållbarhetsplaner för att nå uppsatta mål. Schneider Electric är ett av de företag som arbetar aktivt med sin hållbarhetsplan och resultatuppföljning av denna – och kan hjälpa andra att också nå dit. 

– Vi följer en trestegsstrategi över vad som måste göras för att leverera resultat i linje med våra klimatambitioner och detta kan vi dela med oss av till andra, säger Jenny Larsson, Sverige-vd på Schneider Electric.

Stora insatser måste göras globalt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. Avgörande är att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. 

Schneider Electric, den världsomspännande koncernen inom energihantering och automation, har utvecklat trestegskonceptet ”Strategize – Digitize – Decarbonize” som man arbetar med för att själva minska koldioxidavtrycket.

– Vi har en tydlig färdplan. En hörnsten är digitalisering. Genom att digitalisera verksamheter skapar vi insikter om vad vi måste göra. När vi vet exakt var i en leverantörskedja eller en produktionslinje som det förbrukas stora mängder energi kan vi rikta våra insatser dit, säger Valentin Monteiro, chef för hållbarhet på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electric bidrar till minskat koldioxidavtryck för byggnader

Byggnader, som bostäder och kontor, står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen om man ser till byggnadens hela livscykel.

Här erbjuder Schneider Electric lösningar för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen. Det kan handla om hur byggnaden utformas redan på design- och konstruktionsstadiet med mjukvarulösningar som MTWO, till att den förses med smarta funktioner för att optimera driften gällande bland annat inomhusklimatet genom lösningar som EcoStruxure Building™.

Elektrifiering av verksamhet är ett annat viktigt steg.

– Genom att elektrifiera processer kan vi accelerera insatser som minskar koldioxidavtrycket, säger Valentin Monteiro.

Ytterligare ett viktigt område är efterfrågan på energi och hur den kan optimeras över tid.

– Vi måste prata mer om hur energi används. Många företag i Sverige har gjort ett bra jobb så långt men det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Här kan vi hjälpa till för att öka medvetenheten om förbättringsområden och lösningar. Det finns exempelvis smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt, avslutar Jenny Larsson.

Om Schneider Electric

Schneider Electric är en digital partner för ökad hållbarhet och effektivitet. EcoStruxure™ erbjuder öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

Läs mer om våra konsulttjänster här. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?