Hoppa till innehållet

Annons

SD vill reformera EU – skippar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen – utan för att reformera den inifrån.

Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.
Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.Foto: TT

"Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt", står det i den nya valplattformen som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

”I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på”, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Han flaggar dock för några mindre justeringar innan valplattformen blir definitiv.

Sverigedemokraterna har tidigare velat lämna EU. Jimmie Åkesson sade i fjol att Sverige borde folkomrösta om det den kommande mandatperioden.

”EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting”, sade han då till Dagens industri.

Nu låter det annorlunda.

”Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån”, säger SD-ledaren på pressträffen.

”Det finns en bild av att Sverigedemokraterna är ett protektionistiskt parti som vill bygga murar kring Sverige och isolera Sverige från övriga världen och övriga Europa. Så har det aldrig varit”.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

”Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare”, säger han.

”Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med”.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att "stoppa fortsatt maktöverföring till Bryssel", bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även kraftigt minska EU-avgiften och säger nej att Sverige ska vara med i bankunionen.

”Det ser vi inget mervärde i”, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

SD är emot förslag om att införa beskattningsrätt för EU, vilket framför allt rör bolagsskatten.

”Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga”, säger Sjöstedt.

Sverigedemokraterna tillhör för närvarande den EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR i Europaparlamentet, med bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna. Hur det blir framöver kan SD-ledaren inte svara på.

”Hur de här gruppkonstellationerna kommer att se ut efter valet vet vi inte”, säger Jimmie Åkesson.

Han utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.

”Väldigt många partier och starka krafter i Europa i dag vänder sig emot den här federalismen som nyliberaler och vänsterliberaler driver. Det är den vi ska ta kampen mot. Om vi sedan gör det tillsammans med andra partier som vi normalt sett samarbetar med eller om det är med Jonas Sjöstedts parti, till exempel, det spelar inte mig någon roll”.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Klimatneutrala om sju år: ”Alla letar efter lösningar”

De vill bli klimatneutrala – om sju år.

Nu är byggbranschens arbete att lyckas med med det ”omöjliga” igång.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften, inget företag sitter ensamt med alla svar och alla letar efter lösningar, säger Mikael Hallengren, produktionschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Pilotprojekt med klimatneutralt kvarter

Bygg- och fastighetsbranschen står för 20 procent av Sveriges klimatavtryck, enligt en rapport från Boverket. Till år 2045 har bygg- och anläggningsbranschens färdplan satt målet att siffran ska bli noll – Ikano Bostad vill lyckas ännu snabbare:

– Produktionen av material till nya bostäder har en hög klimatpåverkan, därför vill vi spänna bågen ännu mer och sikta på 2030. Vi vill verkligen ställa om produktionen och tror det är möjligt att nå dit. Men då behöver vi också jobba betydligt mer med andra material än vad vi byggt med historiskt, säger Mikael Hallengren.

Därför har man sjösatt flera utvecklingsprojekt, däribland att bygga mer i trä men också att hitta effektivare metoder att bygga hus i betong.

– Vi tror fortfarande att betong är en bra metod för flerbostadshus, det har viktiga egenskaper andra material saknar. Därför jobbar vi med två spår: Ett är förflytta standarden för hur vi bygger med betong. Både betong som produkt, men även med planering och genomförande för att få minskad klimatpåverkan genom hela byggprocessen. Ett annat spår är att öka inslagen av träproduktion. Att jobba med flera material ökar stabiliteten i själva byggandet i en osäker omvärld.

För att nå målet redan 2030 har Ikano Bostad tagit fram en strategi där konkreta målsättningar, som frågan kring betong och trä, ska uppnås. (se faktaruta). Kvarteret Fröa i nya Malmöstadsdelen Elinegård är Ikano Bostads första klimatneutrala projekt.

– Vi har många initiativ och utvecklingsprojekt som leder till minskat klimatavtryck i våra projekt. Vi har även ökat takten i samarbetet med våra strategiska leverantörer. En viktig del är engagemanget i verksamheten för att arbeta fram klimateffektivare lösningar i våra projekt, säger Hallengren och fortsätter:

– Bland annat arbetar vi med återvunnen isolering och isoleringsmaterial som ger lägre klimatavtryck, som förutom att ge välisolerade och täta hus också ger lägre energiförbrukning. Vi jobbar även med återvunnet stål. En sak jag tror många boende uppskattar är att vi planterar mycket gräs, buskar och träd. Det är inte bara fint utan binder också koldioxid effektivt och ger jorden ett tillskott av biogent kol för att kompensera en del av utsläppen. Solceller på taken för egenproducerad el har också blivit allt vanligare.

Samtidigt efterlyser Hallengren mer samarbete mellan branschens olika aktörer, detta gäller såväl leverantörer som byggföretag, för att öka takten i omställningen.

– Det finns flera framgångsrika branschöverskridande lokala initiativ som vi är verksamma inom, där vi både bidrar och lär oss. Vi hoppas de initiativen kan bli en katalysator för att komma igång nationellt och få en samordning, säger han och pekar på en konkret åtgärd som skulle behövas:

– Vi behöver enas nationellt kring vad som ska gälla när man beräknar klimatpåverkan, så att man inte har lokala avvikelser utan har en enhetlig standard. Redan idag finns det krav på klimatdeklarationer på allt som byggs, men vi saknar gemensamma riktlinjer för gränsvärden. Det här behöver vi samordna oss kring, säger Hallengren och lägger till:

– De företag som inte kan lösa de här frågeställningarna kommer inte vara konkurrenskraftiga eftersom kunderna efterfrågar svaren. Ta hållbara beslut i ditt företagen, annars blir det svårt att överleva på sikt.

EXTERN LÄNK: Så ska deras tuffa klimatmål nås

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera