Annons

SD vill reformera EU – skippar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen – utan för att reformera den inifrån.

Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.
Jimmie Åkesson utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.Foto:TT

"Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt", står det i den nya valplattformen som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

”I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på”, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Han flaggar dock för några mindre justeringar innan valplattformen blir definitiv.

Sverigedemokraterna har tidigare velat lämna EU. Jimmie Åkesson sade i fjol att Sverige borde folkomrösta om det den kommande mandatperioden.

”EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting”, sade han då till Dagens industri.

Nu låter det annorlunda.

”Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån”, säger SD-ledaren på pressträffen.

”Det finns en bild av att Sverigedemokraterna är ett protektionistiskt parti som vill bygga murar kring Sverige och isolera Sverige från övriga världen och övriga Europa. Så har det aldrig varit”.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

”Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare”, säger han.

”Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med”.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att "stoppa fortsatt maktöverföring till Bryssel", bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även kraftigt minska EU-avgiften och säger nej att Sverige ska vara med i bankunionen.

”Det ser vi inget mervärde i”, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

SD är emot förslag om att införa beskattningsrätt för EU, vilket framför allt rör bolagsskatten.

”Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga”, säger Sjöstedt.

Sverigedemokraterna tillhör för närvarande den EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR i Europaparlamentet, med bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna. Hur det blir framöver kan SD-ledaren inte svara på.

”Hur de här gruppkonstellationerna kommer att se ut efter valet vet vi inte”, säger Jimmie Åkesson.

Han utesluter inte samarbete med exempelvis Vänsterpartiet i EU för att flytta makt till Sverige.

”Väldigt många partier och starka krafter i Europa i dag vänder sig emot den här federalismen som nyliberaler och vänsterliberaler driver. Det är den vi ska ta kampen mot. Om vi sedan gör det tillsammans med andra partier som vi normalt sett samarbetar med eller om det är med Jonas Sjöstedts parti, till exempel, det spelar inte mig någon roll”.


Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?