Annons

SD välkomnar arbetskraftsinvandring

SD sätter ned foten och välkomnar arbetskraftsinvandring i sitt första migrationspolitiska program på mer än tio år.

Jimmie Åkesson, SD.
Jimmie Åkesson, SD.Bild:TT

Invandring och migration är Sverigedemokraternas i särklass viktigaste fråga, men senast partiet uppdaterade sitt program på migrationsområdet var för mer än tio år sedan.

I programmet fastställer partiet att flyktingar ska hjälpas i närområdet, att FN:s organ ska spela en nyckelroll och att Sveriges hjälp främst ska ske genom bistånd och humanitär hjälp, men även i form av ett kvotflyktingssystem. Medborgarskap bör vidare vara en process på tio år, enligt programmet som är utformat under ledning av partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

Inga personer ska emellertid beviljas asyl vid Sveriges gränser så länge vi lever i en fredlig del av världen, enligt SD.

”Asyl ska endast beviljas om Sverige är närmsta nåbara säkra land”, står det i programmet.

Vid stämman i oktober antog Moderaterna ett nytt migrationspolitiskt program och det dröjde inte länge innan det kom gratulationer från SD-ledaren Jimmie Åkesson för att partiet närmat sig hans eget på flera punkter. Det här är en trend som närmast förstärks med ett nytt inslag i SD:s migrationspolitiska program som väntas antas av ombuden på fredagskvällen. I programmet presenterar partiet en välkomnande inställning till arbetskraftsinvandring av personer med hög utbildning eller i yrken med arbetskraftsbrist.

”Även om Sverigedemokraterna menar att varje arbetsmarknad bör sträva efter en långsiktig balans välkomnar vi möjligheten att vid behov komplettera den svenska arbetsmarknaden med utländsk arbetskraft”, skriver partiet i programmet och beskriver att rätten att arbetskraftsinvandra inte ska vara knuten till en viss arbetsgivare.

”Den nuvarande lagstiftningen har varit alldeles för liberal på ett sätt och alldeles för tuff på samma gång”, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler till Di.

Arbetskraftsinvandringen domineras av två grupper, okvalificerad arbetskraft, exempelvis bärplockare, och kvalificerad arbetskraft, som programmerare. I SD:s modell är bara den senare gruppen välkommen, enligt Paula BIeler.

”Är det lågkompetensjobb så finns det inget behov av arbetskraftsinvandring på den svenska arbetsmarknaden”, säger hon.

Diskarna och bärplockarna är inte välkomna?
”Vi ser inte att de behoven finns. Det ska vara branschprövat”, säger hon.

Partiet anser även att utländska studenter fortsatt bör välkomnas i Sverige då det ”möjliggör såväl för enskilda studenters utveckling som en vitaliserad akademi”, skriver partiet. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?