1515
Annons

SD välkomnar arbetskraftsinvandring

SD sätter ned foten och välkomnar arbetskraftsinvandring i sitt första migrationspolitiska program på mer än tio år.

Jimmie Åkesson, SD.
Jimmie Åkesson, SD.Bild:TT

Invandring och migration är Sverigedemokraternas i särklass viktigaste fråga, men senast partiet uppdaterade sitt program på migrationsområdet var för mer än tio år sedan.

I programmet fastställer partiet att flyktingar ska hjälpas i närområdet, att FN:s organ ska spela en nyckelroll och att Sveriges hjälp främst ska ske genom bistånd och humanitär hjälp, men även i form av ett kvotflyktingssystem. Medborgarskap bör vidare vara en process på tio år, enligt programmet som är utformat under ledning av partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

Inga personer ska emellertid beviljas asyl vid Sveriges gränser så länge vi lever i en fredlig del av världen, enligt SD.

”Asyl ska endast beviljas om Sverige är närmsta nåbara säkra land”, står det i programmet.

Vid stämman i oktober antog Moderaterna ett nytt migrationspolitiskt program och det dröjde inte länge innan det kom gratulationer från SD-ledaren Jimmie Åkesson för att partiet närmat sig hans eget på flera punkter. Det här är en trend som närmast förstärks med ett nytt inslag i SD:s migrationspolitiska program som väntas antas av ombuden på fredagskvällen. I programmet presenterar partiet en välkomnande inställning till arbetskraftsinvandring av personer med hög utbildning eller i yrken med arbetskraftsbrist.

”Även om Sverigedemokraterna menar att varje arbetsmarknad bör sträva efter en långsiktig balans välkomnar vi möjligheten att vid behov komplettera den svenska arbetsmarknaden med utländsk arbetskraft”, skriver partiet i programmet och beskriver att rätten att arbetskraftsinvandra inte ska vara knuten till en viss arbetsgivare.

”Den nuvarande lagstiftningen har varit alldeles för liberal på ett sätt och alldeles för tuff på samma gång”, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler till Di.

Arbetskraftsinvandringen domineras av två grupper, okvalificerad arbetskraft, exempelvis bärplockare, och kvalificerad arbetskraft, som programmerare. I SD:s modell är bara den senare gruppen välkommen, enligt Paula BIeler.

”Är det lågkompetensjobb så finns det inget behov av arbetskraftsinvandring på den svenska arbetsmarknaden”, säger hon.

Diskarna och bärplockarna är inte välkomna?
”Vi ser inte att de behoven finns. Det ska vara branschprövat”, säger hon.

Partiet anser även att utländska studenter fortsatt bör välkomnas i Sverige då det ”möjliggör såväl för enskilda studenters utveckling som en vitaliserad akademi”, skriver partiet. 


Svensk krog blev av med Michelinstjärna i smyg

För bara ett år sedan var Knystaforsen en ny och okänd restaurang i en avsides belägen gammal bruksort i Halland. Nu har krogen både fått Di Weekends utmärkelse Årets Resmål 2021 – och belönats med en stjärna i franska Guide Michelin. 

Foto:Joey Abrait

Det är sensationellt snabbt marscherat, men utnämningen av Knystaforsen till stjärnkrog kommer ändå inte som en total överraskning. För ett par veckor sedan meddelade Knystaforsen på sitt Instagram att Michelin listat restaurangen på sin hemsida under vinjetten ”New”. Av det kunde man dra slutsatsen att Michelins inspektörer hittat till det gamla sågverket i skogarna mellan Halland och Småland, där restaurangen ligger, även om det inte sades någonting om vad betyget skulle bli. 

Förutom en stjärna (av tre möjliga) belönades Knystaforsen dessutom med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi. Det är en utmärkelse som instiftades för ett par år sedan och vars betydelse gradvis lär öka i takt med miljömedvetandet. Även Oxenstiernan i Stockholm fick en ”Green star”, som kocken Elvira Lindqvist var på plats i Stavanger för att ta emot. 

Om det gått fort för Knystaforsen så har det gått desto långsammare för Adam/Albin i Stockholm att uppmärksammas efter förtjänst. Ända sedan duon Adam Dahlberg och Albin Westman öppnade sin restaurang 2016 har den varit tippad att få en stjärna i världens mest prestigefyllda krogguide. Men det kom alltså att dröja sex år. 

Det mest givna i årets guide var att Sayan Isaksson skulle göra comeback. Han har tidigare drivit Esperanto och Imouto med vardera en stjärna och nu fick hans nya restaurang Nour en. Nour ligger för närvarande högst på Di Weekends lista över aktuella krogtester med maximala tio poäng för maten och 23 poäng totalt (av 25 möjliga).

Det mest uppseendeväckande för svenskt vidkommande i årets krogguide för de nordiska länderna är emellertid en negativ och högst överraskande nyhet. I pressmeddelandet från Michelin sägs ingenting om att någon svensk restaurang skulle ha förlorat sin stjärna, men vid närmare granskning visar det sig att Hotell Borgholm på Öland inte längre har en stjärna i guiden. Restaurangen listas, men utan den stjärna som kocken och krögaren Christofer Johansson fick ta emot så sent som i september 2021, för bara tio månader sedan alltså. 

Till råga på allt inträffar detta under jubileumsåret 2022 när Hotell Borgholm firar 50 år! Det kan rentav ses som en förolämpning. 

Med tanke på att Guide Michelin brukar hävda långsiktighet inför kockar som tycker de får vänta länge på sin belöning är detta högst anmärkningsvärt. Guide Michelin motiverar aldrig sina beslut så vad som kan ligga till grund för att ta ifrån Hotell Borgholm stjärnan är höljt i dunkel. 

En annan som har anledning att vara besviken är Tommy Myllymäki, som reste till Stavanger i förhoppning om att få ta emot en andra stjärna för sin restaurang Aira på Djurgården i Stockholm. Men dessa förhoppningar infriades obegripligt nog inte, trots att Aira otvivelaktigt tillhör det absoluta toppskiktet. 

Reaktionerna på vilka som fick stjärnor och vilka som inte fick är på ett sätt lika förutsägbar som den ständiga frågan ”vann rätt låt?”. Men Guide Michelins internationella betydelse kan knappast överskattas och bland kockar finns det inget som går upp mot en eller flera stjärnor i Michelinguiden. Det är ingen hemlighet att Tommy Myllymäki satsar mot maximala tre stjärnor, en bedrift som bara Frantzén klarat än så länge, Aloë likaså – och att Etoile i första hand suktar efter två. 

I Sverige har dessutom Guide Michelins betydelse ökat i och med att den inhemska krogguiden White Guide, som startades 2005 som en seriös utmanare till den franska, helt har kapitulerat. White Guide har inte hållit någon prisgala, korat Sveriges bästa restauranger eller publicerat någon topplista sedan 2019. 

Trots framgången med tre nya stjärnkrogar måste resultatet av årets utdelning ändå betraktas som högst mediokert, det blev ju netto bara två nya i och med att Hotell Borgholm togs ifrån sin. Och vid årsskiftet slocknar två stjärnor till när Oaxen Krog på Djurgården stänger. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?