ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SD-toppen investerar i oljebolaget: "Kontroversiellt innehav”

  • Oscar Sjöstedt (SD) Foto: TT

Finansministerkandidaten Oscar Sjöstedt (SD) äger aktier i prospekteringsbolaget Africa Oil. Investeringen är kontroversiell, anser Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt är den enda finanspolitiska talespersonen bland riksdagspartierna som äger aktier på Stockholmsbörsen. Han har innehav i 13 bolag, till ett värde om cirka 1,2 miljoner kronor, enligt vad han själv uppger till Di.

I sin portfölj har Oscar Sjöstedt slagsida mot klassiska branscher. Han har bland annat pytsat in pengar i fastighetsbolagen Akelius och Balder, respektive de båda investmentjättarna Investor och Kinnevik.

”Min filosofi är annars ganska torr och tråkig: stabila direktutdelande bolag, så får tiden och ränta på ränta-effekten göra sitt. Visst, det blir inte guld och gröna skogar imorgon, men man tryggar sin pension”, säger Oscar Sjöstedt i ett mejl till Di.

Ett innehav sticker dock ut i portföljen, menar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Det handlar om oljeprospekteringsbolaget Africa Oil, där Lundinsfären återfinns som näst största ägare. Oscar Sjöstedt är ensam i riksdagen om att äga aktier i det stundtals kritiserade bolaget.

”Africa Oil har en minst sagt turbulent historia och är ett väldigt ifrågasatt bolag, vilket gör att det är förvånande att det dyker upp i en portfölj hos den här typen av politiker. Jag tycker att det är ett kontroversiellt innehav”, säger Joakim Bornold.

Sparekonomen pekar bland annat på anklagelserna om att Africa Oil bidragit till brott mot mänskliga rättigheter i Etiopien.

Lundinfamiljens brist på transparens i sina affärer har tidigare kritiserats av försäkringsjätten Folksam. Under 2012 valde man till exempel att sälja hela sitt innehav i sfärens flaggskepp Lundin Petroleum.

Då uppgav Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam, att man inte skulle vilja äga aktier i Africa Oil. Sedan dess har dock ingen ny prövning av bolaget genomförts.

”Men rent allmänt ställer vi mycket höga krav för att tillåta investeringar i renodlade fossilbolag”, säger hon till Di.

Africa Oil har genomgående förnekat alla påståenden om oegentligheter i Etiopien och lämnat landet sedan några år tillbaka. Det tar också Oscar Sjöstedt fasta på, som menar att kritiken mot hans investering därför "blir lite konstig".

”Jag har läst på det jag kan om deras arbete med CSR. Men jag får lita på att exempelvis Nordea, som är en av bolagets största institutionella ägare, har mer omfattande resurser än jag själv att göra en vederbörlig due diligence innan de beslutar att investera sina kunders pengar”, säger SD-toppen.

Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas kandidat till finansministerposten. Ändå ser han inga problem med att spekulera sina besparingar i det privata näringslivet.

”Jag blir lite ledsen över hur många som antingen inte sparar alls eller betalar hutlösa avgifter till olika förvaltare som sällan eller aldrig levererar, för att de känner att de själva inte har koll”, säger Oscar Sjöstedt.

Erik Skoglund, delägare och korruptionsexpert på revisionsbyrån EY, är delvis av en annan åsikt. Han menar att det generellt finns en risk att politikernas ägarintressen kolliderar med beslutsfattandet.

”Om du sitter i ledningen för ett parti är det ännu mer känsligt. Då utformar du politiken, och sedan är det inte helt ovanligt att ledamöterna ska följa partipiskan och rösta åt ett visst håll”, säger han.

Därmed inte sagt att riksdagsledamöterna bör undvika att äga aktier, påpekar Erik Skoglund. Han säger att det finns ett intresse att politikerna ska spegla medborgarna i stort.

”Sedan är det en avståndsfråga. Extremfallet är om det handlar om ett beslut som direkt berör ett bolag man äger”, säger han.

https://infogr.am/oscar-sjostedts-aktieportfolj-1gk92ej83g6np16

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies